Anul 2015 pentru politica de Stânga din Vâlcea

Anul 2015 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru PSD Vâlcea. A fost anul în care, după mulţi ani, partidul nu a mai avut conducerea Consiliului Judeţean. Dispariţia lui Ion Câlea şi, ulterior, cea a deputatului Aurel Vlădoiu, au fost începutul unei perioade în care PSD pierde enorm dacă nu se reformează rapid şi nu propulsează cadre noi.

Conducerea Prefecturii a fost doar formal a lor, pentru că prefectul este (încă) UNPR, iar subprefectul Aurora Gherghina nu poate ajuta aproape deloc organizaţia. La primărie, deşi s-a zbătut mereu pentru a arăta că se ridică la nivelul funcţiei, primarul interimar Gigi Matei a avut de-a face cu un consiliu deseori ostil şi a fost nevoit să îşi aloce multe resurse, în special de timp, pentru un joc periculos de compromisuri spre obţinerea voturilor din Consiliul Local. Primăria nu a fost condusă rău, dar multe lucrări din oraş începute simultan şi neterminate au creat imaginea unui oraş distrus. În teritoriu, primarii PSD au fost nevoiţi să se mulţumească cu resurse modeste financiare repartizate şi doar cei care au avut parte de proiecte finanţate de UE au avut parte de ceva realizări.
Peste toate, a fost şi un conflict între cele două tabere care luptau pentru conducerea internă. Deşi conflictul s-a stins în aparenţă prin alegerea deputatului Constantin Rădulescu în funcţia de preşedinte al PSD Vâlcea şi a senatorului Laurenţiu Coca în funcţia de secretar judeţean al organizaţiei, situaţia nu este încă clară, iar cei doi dar şi alţi colegi de ai lor îşi pot pierde uşor funcţiile dacă anul 2016 le va aduce un eşec major la urne. Alegerile locale se arată a fi decisive prin schimbarea Guvernului. Sute de membri ai organizaţiei aveau alte aşteptări şi alte speranţe la alegerile din 2012 când şi-au pus timpul şi energia la dispoziţia construcţiei USL.

costi rad

Deputatul Constantin Rădulescu – lider judeţean

A ajuns preşedinte PSD Vâlcea. Unul din cei mai tineri preşedinţi de organizaţii politice judeţene. A avut o activitate remarcabilă în Camera Deputaţilor. S-a implicat în gestionarea unor situaţii tensionate din partid. A participat la alegerile interne din fiecare localitate şi a ajuns să cunoască foarte bine organizaţia, dar şi oamenii din administraţiile locale. Este adeptul conducerii în echipă, pare a merge pe reformarea organizaţiei şi va arăta acest lucru în momentul stabilirii listelor de candidaţi la locale. Are o bună comunicare cu mas media locală. Ştie să îşi promoveze proiectele şi acţiunile şi pe reţelele de socializare, participă constant la acţiuni de caritate sau sociale. Are comportament de lider serios. Alegerea sa este un câştig de imagine pentru pesedişti. Pentru el, anul 2015 nu a fost deloc uşor şi l-a traversat cu bine.

Laurentiu Coca
Senatorul Laurenţiu Coca – şapte ani de activitate prodigioasă parlamentară

Extrem de implicat în activitatea parlamentară. Organizat. Cunoaşte bine judeţul. O bună comunicare cu electoratul. Contacte cu liderii din alte partide. Diplomat şi muncitor. Este de aşteptat să se implice total în campania electorală din 2016, aşa cum a făcut mereu, deşi acum va avea multă muncă de teren, iar funcţia de secretar judeţean este o reală provocare. Anul acesta a fost al 7-lea an de Parlament şi se poate mândri cu o activitate prodigioasă.

gigi matei
Primarul interimar Ion Gigi Matei – ajutor decisiv pentru partid

A progresat mult în ultimii ani şi pare un lider administrativ eficient. Aflat în permanent război cu adversarii din PNL, mai mult decât mai toţi colegii săi, a reuşit să dejoace diferite tentative ale acestora de a-l schimba din funcţie pe el sau pe viceprimarul Vasile Cocoş. A oscilat în a se declara candidat al PSD pentru funcţia de primar şi unii colegi l-au suspectat chiar de blaturi cu alţi candidaţi cotaţi mai bine în sondaje. Dar Matei rămâne un om de bază al PSD şi se va implica serios în aducerea unui număr de voturi importante la alegeri. Va putea ajuta decisiv partidul dacă în ziua alegerilor Râmnicul va arăta altfel şi măcar o parte din lucrările importante din oraş vor fi finalizate.

dumitru-cornoiu-
Prefectul Dumitru Cornoiu nu a câştigat popularitate

Nu a reuşit să îşi câştige popularitate, mai mult chiar a fost acuzat de o parte a presei locale, că a facilitat semnarea unor contracte importante cu unităţi de stat încheiate de rude apropiate. Nu a adus puncte nici stângii, nici UNPR şi nici alianţei PSD UNPR. Va fi schimbat în curând din funcţia de prefect şi se va întoarce în biroul cald de la AJOFM. Posibil este şi să prefere un post de inspector guvernamental unde salariul este cel mai uşor câştigat de vreun funcţionar al statului. Practic iei o leafă pentru că exişti.

mazilu
Deputatul Constantin Mazilu – şanse reale de a câştiga al treilea mandat de parlamentar

Liderul vâlcean al UNPR a avut o activitate bună în Parlament, mediatizată de presa locală şi promovată foarte bine în spaţiul virtual. S-a implicat în elaborarea unor proiecte de legi importante şi a presat diferite ministere cu interpelări şi întrebări. Şi-a consolidat poziţia de politician eficient în Colegiul în care a fost ales şi a ajutat mai mulţi edili să-şi îndeplinească unele proiecte din campaniile electorale. Cu siguranţă va fi activ la alegerile viitoare şi are şanse reale să prindă al treilea mandat de parlamentar la alegerile din toamna viitoare.

vasile cocos
Vasile Cocoş – viceprimar al Râmnicului

Economistul care conduce şi corpul experţilor contabili şi a contabililor autorizaţi din judeţ s-a dovedit un câştig real pentru administraţia locală şi s-a remarcat ca un adevărat profesionist. Activitatea s-a administrativă a adus o imagine bună primarului interimar, primăriei dar şi organizaţiei judeţene.

Ion Câlea – un an de la deces

La început de lună se împlineşte un an de la decesul lui Ion Cîlea, fost preşedinte al PSD Vâlcea şi al Consiliului Judeţean. Dumnezeu să-l ierte !

Mulţi dintre primarii social democraţi au dat dovadă de responsabilitate şi s-au implicat în finalizarea unor obiective administrative. Nu îi enumerăm acum şi nici realizările lor. Remarcăm doar că sunt şi câteva cazuri în care partidul a fost trădat de unii dintre ei. Anul viitor însă cea mai mare curăţenie pe care trebuie să o facă partidul este cea din rândul consilierilor locali şi judeţeni unde este nevoie de o infuzie de figuri noi, de specialişti, de oameni tineri şi este momentul ca unii sinecurişti sexa şi septagenari să fie trimişi la pensie.

Traian Guminski