Haldele de steril, monitorizate atent! Specialiștii spun că nu există pericol și la Costești
Autoritățile din Vâlcea stau cu ochii pe haldele din județ. După dezastrul provocat de alunecarea haldei de steril de la Alunu, autoritățile din Vâlcea au trecut la verificarea tuturor zonelor din județ unde se depozitează resturile nefolosite rezultate din lucrările miniere.
Prima astfel de zonă a fost halda de pietriș a carierei Bistrița de la Costești unde autoritățile spun că deocamdată nu sunt probleme dar, preventiv, au chemat toți factorii implicați la o ședință ce a avut loc în această dimineață la Prefectura Vâlcea să dea asigurări că nu vor exista surprize.
“Având în vedere că am avut și avem în continuare probleme cu alunecarea de steril de la Alunu, m-am deplasat pe data de 15, împreună cu șeful serviciului de monitorizare, domnul Papa și cu alți specialiști, la Costești. Eu am purtat o discuție cu domnul primar care mi-a expus situația din zonă. Așa am decis să avem această întâlnire”, spune prefectul Județului Vâlcea, Florian Marin.
Întâlnirea de la Prefectură la care au participat atât membrii ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar și reprezentanți ai societății ce are în administrare exploatarea de calcar Bistrița a avut loc și ca urmare a solicitării primarului din Costești. Acesta se teme că precipitațiile abundente ar putea determina reactivarea alunecării haldei de macadam, alunecare ce a mai ridicat probleme în urmă cu câțiva ani.
“A fost idea mea de a informa Prefectura despre această haldă. Am crezut că este necesară vizualizarea haldei de la Pietreni. Am trimis o adresă către domnul prefect. Am fost la fața locului, am primit explicațiile privind modul de haldare în 2017. PE mine mă interesa mai mult parte din trecut. Acum am înțeles că haldarea se face după un proiect avizat. Înainte de 90 și 2000 era interesant cum se făcea. Norocul este că acum dețin utilaje performanțe și se monitorizează atent orice mișcare. Și eu fac acest lucru, mai ales după ce plouă. E importaat ceea ce se va face pe viitor pentru că va urma acel proces de închidere, iar aceste milioane de tone vor rămâne acolo. La o eventuală problemă cine răspunde?”, a declarat Toma Peștereanu, primarul de la Costești.
Reprezentanții Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, cea care deține cariera de la Costești dau însă asigurări că nu există niciun risc de producere a vreunei catastrofe. Din 2005 au demarat un proiect de stabilizare a zonei ce presupune construirea unei contraponderi pentru vechea haldă și, chiar dacă acesta este în derulare și în prezent, din 2006 nu s-au mai înregistrat deplasări ale terenului în zonă. “Acum nu există niciun fel de pericol, după fiecare ploaie se face o monitorizare atentă. Orice fisură se poate observa și cu ochiul liber.”, a spus Traian Cionică, director Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea.
“Halda a fost construită în apropierea carierei. Zona era cunoscută cu alunecări de teren. În anii 50 acestea au fost considerentele. Nu halda se deplasează, ea este construită dintr-un material foarte stabil. Au început să alunece rocile din apropiere din cauza greutății haldei. Alunecarea a continuat din anii 50 până în 2016, a fost o deplasare permanentă a terenului adiacent, nu a haldei. În anul 2005, cu ocazia reînoirii autorizației de mediu, noi am făcut o analiză a factorilor de risc și s-a pus în aplicare un proiect de stabilizare.”, completează Constantin Melinte, director tehnic Exploatarea Minieră
Dincolo de halda de pietriș, Exploatarea Minieră are însă o altă mare problemă cu Cariera de la Bistrița pentru care autoritățile județene trebuie să găsească urgent o soluție. Cariera riscă să fie închisă deoarece o parte a perimetrului de exploatare a Carierei se suprapune ariei Parcului Național Buila Vânturarița și pentru continuarea activității miniere în zonă acea suprafață trebuie scoasă din regimul de arie protejată.
Gabriel Cîrjaliu