Donație impresionantă la Muzeul de Artă
55 de tablouri cu o valoare de aproximativ 2 milioane de euro poate să fie acum admirată de vâlceni și turiști.
Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea a primit ca donație cea mai mare colecţie de tablouri, după Revoluția din 1989. După negocieri cu familia Paul şi Sanda Dumitrescu, care au durat peste cinci ani, muzeul a intrat în posesia a 55 de tablouri, cu o valoare totală între 1,5 și două milioane de euro. Paul Dumitrescu este la origine vâlcean, are 80 de ani și vârsta nu i-a permis să fie prezent în momentul donației. Cele mai valoroase tablouri sunt semnate de Tonitza, Lucian Grigorescu, Pallady, Ressu, Petraşcu, Steriadi și Ciucurencu. Toate sunt expuse deja la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea. Donația a fost intermediată de un verișor al donatorului și, conform specialiștilor, are o valoare totală totală de pornire la o licitație de 2 milioane de lei și poate ajunge la 2 milioane de euro.
“Toată povestea a început acum 5 ani când vărul meu m-a sunat și m-a întrebat ce să facem cu tablourile, i-am spus că cel mai bun loc este Casa Simian. Am luat legătura cu directorul Claudiu Tulugea și ne-am orientat la ce săli putem să punem la dispoziție. Am luat această decizie pentru că sunt vâlcean, în primul rând. E important ca astfel de donații să rămână aici. Cea mai mare bucurie este pentru mine, în afară de familia pe care o am”, ne-a declarat Ionuț Ionescu, verișor al donatorului.
“Am și calitatea să fac expertiză de piață financiară, fiind autorul unui index, singurul care monitorizează vânzările din casele de licitație, adică vânzările oficiale. La o privire destul de rapidă aceasta este o expoziție care la o licitație ar pleca undeva de la un milion jumătate-două milioane dar poate ajunge foarte sus”, completează Dan Tudor, expert piață de artă, deținătorul indexului tudor-art, singurul instrument de analiză independent al pieței de artă din România.
Negocierile au durat cinci ani și interesant este că donatorii se orientaseră inițial pentru Muzeul Naţional de Artă pentru a face această impresionantă donaţie. Câteva dintre lucrările donate sunt propuse deja pentru a intra în fondul de tezaur a României. “Această expoziție este foarte importantă pentru muzeu și pentru România. Acest muzeu s-a născut printr-o donație, Paul Capeleanu, cel care a lăsat cu limbă de moarte ca toată colecția sa să vină la Râmnicu Vâlcea. Era și este o colecție importantă și valoroasă. O a doua donație este donația Bălintescu, cu câteva piese de tezaur. Ei bine, revenind la donația de azi, ne află în fața unor lucrări extrem de valoroase și care sunt complementare colecțiilor care existau deja. Ceea ce mai este foarte important de remarcat la această colecție și trebuie să spunem acest lucru, avem un portret absolut inedit al lui Nicolae Tonitza.”, spune Gheorghe Dican, președinte UAP, filiala Vâlcea.
“Negocierile au durat 5 ani și nu au fost deloc ușoare, a trebuit să păstrez secretul. Mi-a fost teamă de eventualele piedici, atât din interior cât și din exterior. Mi-a fost teamă și de samsarii de artă, care ar fi putut să deturneze colecția. Inițial a fost vorba de o sală și de 25 de tablouri. Apoi l-am convins pe donator să nu sparg colecția și să o aducă aici. Am fost la concurență cu Muzeul Național de Artă, cu Muzeul Colecțiilor din București și cu un muzeu important din Moldova. Este cel mai mare lucru pe care eu l-am reușit să-l fac din momentul în care am ajuns în funcție. Nu va crește prețul biletului la muzeu, nu ne gândim la așa ceva”, completează Claudiu Tulugea, director Muzeul Județean Vâlcea.
Muzeul din Râmnicu Vâlcea are acum aproape 3.000 de de exponate, grafică, picturi și odată cu această donație intră în rândul marilor muzee ale României. Piesele expuse sunt supravegheate în permanență de camere video și detectoare de mişcare.
Gabriel Cîrjaliu