FOTO/VIDEO RÂMNICU VÂLCEA O familie din cartierul Poienari a refuzat evacuarea
Situația este tensionată în Cartierul Poienari, acolo unde o alunecare de teren a ajuns aproape de fundația unei case.
Alunecările de teren nu fac prăpăd doar în comuna vâlceană Alunu. În Cartierul Poienari din Râmnicu Vâlcea o vilă este la un pas să se prăbușească și Comitetul Local pentru Situații de Urgență a Urgență a dispus evacuarea celor cinci peroane care locuiesc în gospodărie. Oamenii s-au împotrivit însă și nu vor să plece. Alunecarea de teren este activă încă din anul 2014, a avansat și este acum la câțiva centrimetrii de fundația casei. Reprezentanți ai Jandarmeriei și ai Primăriei s-au deplasat la fața locului să pună în aplicare decizia de evacuare dar s-au lovit de refuzul celor cinci persoane care locuiesc în imobil. Oamenii nu vor să fie evacuați, nemulțumiți de faptul că ar urma să fie duși la Centrul Social “Ioana”. Ei nu au dorit nici ca bunurile să le fie transportate la un depozit al Primăriei Râmnicu Vâlcea. Ei spun că au semnalat problema de mai bine de trei ani, dar nu s-au făcut lucrări de consolidare.
“Suntem 20, 30 de familii în pericol. Avem ordin de evacuare, dar nu ne oferă nimic. Eu nu pot să plec cu o mamă bolnavă care are 80 de ani și cu doi copii. Nimeni nu a venit să facă nimic. Aici e munca mea de o viață. Nu ne-au trimis un escavator, nu un buldozer. Mi-au zis că îmi dau doi saci de teren. Alunecarea este din 2014, avem o hârtie de evacuare și atunci au venit, au pus trei martori de ciment și atât. S-a rupt și drumul. Nu s-a făcut nimic, nu a mai venit nimeni. Ne-au spus că sunt fonduri europene pentru calamități. Degeaba, nu a mai venit nimeni. Nici măcar nu au venit aici la fața locului când a plouat. Casa nu are nicio crăpătură, dar nu vor să se implice. Ne spun că sunt cheltuielile foarte mari. Dar nu se ține cont că aici sunt atâtea familii în pericol. Ne spun că ne dă pământ la schimb. Adică cum, îmi dărâmă casa și eu mă aleg cu o bucată de pământ, cine știe unde? Noi nu plecăm de aici! Să ni se spună că acum vara e bine, dar iarna vin peste noi drogații care nu au unde să doarmă?”, spune proprietara vilei.
“Situația este foarte gravă, din ce în ce mai rău. De patru ani este așa, nu s-a făcut nimic. Vedeți aici vreo lucrare de consolidare? Nu putem face singuri. Ce să facem noi cu sapa? Ajutăm dacă e nevoie, dar nu putem singuri. Probabil alunecarea de teren va ajunge și la casa unde locuim noi. Ce să facem, avem ce face? Ne vom organiza și vom acționa în instanță. Doar la noi sunt trei familii, avem copii, cum să mergem într-un centru social? Avem impozite plătite la zi, impozite de oraș. De asigurări ce să zicem, nimeni nu ne face!”, completează un vecin.
“Rămân aici pe propria răspundere”
Pe de altă parte, reprezentanții Administrație Locale spun că oamenii rămân în imobil pe propria răspundere. Ei asigură că cele cinci persoane vor beneficia de cele mai bune condiții la Centrul Social Ioana.
“Pe data de 25 s-a întrunit o comisie, cu toate structurile competente, care a dat o notă de constatare. S-a dispus asigurarea membrilor și bunurilor familiei Ungureanu, un spațiu pentru locuit și un spațiu de depozitare a bunurilor. În urma acestei dispoziții s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență în data de ieri și s-a făcut un proces verbal semnat de toți. S-a dispus evacuarea persoanelor din acest imobil, în regim de urgență.
Familia Ungureanu se poate caza la Centrul Social Ioana, momentan, până la noi decizii. Bunurile ar urma să meargă la un depozit care aparține Primăriei. Noi vom ajuta la transport. Dacă oamenii refuză evacuarea nu se întâmplă nimic… Refuză să primească și această decizie, să ia act de ea. Refuzul este pe propria răspundere. Deocamdată nu avem sesizări pentru celelalte locuințe, dacă situația o va impune vom rezolva și restul problemelor”, ne-a declarat Eugen Ponea, inspector pentru Situații de Urgență Râmnicu Vâlcea.
“Oamenii vor fi cazați pe o perioadă determinată la Centrul Ioana, în condiții foarte bune. Vă reamintesc că acolo funcționează șapte camere, fiecare a câte trei paturi, grupe sociale comune, un spațiu de socializare dotat cu televizor și tot ce trebuie. Condițiile sunt foarte bune”, completează Daniel Ionescu, purtător de cuvânt Primăria Râmnicu Vâlcea.
Alunecarea de teren din Carterul Poienari pune în pericol alte șase gospodării aflate în imediata apropiere. Oamenii vor să se organizeze și să dea în judecată Primăria Râmnicu Vâlcea pentru că în zonă nu s-au dispus lucrări de consolidare a malului.
Gabi Cîrjaliu