Focurile cu boz din Joia Mare! În Comuna Crețeni se păstrează o tradiție veche de sute de ani
În comuna vâlceană Crețeni există încă obiceiul ca, în noaptea de miercuri spre joi, în Săptămâna Patimilor, sătenii să aprindă focuri în curți. Este un ritual deosebit care are rolul de a cinsti, într-un mod unic, persoanele dragi care au murit. Ritualul, considerat unul păgân, este însă și un simbol al reînvierii și al purificării, întotdeauna la aprinderea focurilor folosindu-se bozul, o plantă medicinală din familia socului, despre care se crede că are proprietăți magice.
În lumea satelor din Crețeni, departe de agitația cotidiană, superstițiile și ritualurile magice joacă încă un rol important în viața comunității. Așa se explică de ce, după secole, în Săptămâna Patimilor, oamenii încă mai aprind focuri în curți pentru a-și cinsti morții. Procesiunea începe de cum se lasă seara. Cu mic, cu mare, vecini și rude, încep să se adune în curtea celui mai bătrân din familie. Din coceni de porumb și vreascuri de boz aprind apoi un foc mare, în jurul căruia se strâng cu toții și deapănă amintiri despre cei plecați dintre ei. Există credința că astfel sufletele celor morți, atrase de căldură, se vor întoarce acasă.
În comuna vâlceană Crețeni există încă obiceiul ca, în noaptea de miercuri spre joi, în Săptămâna Patimilor, sătenii să aprindă focuri în curți. Este un ritual deosebit care are rolul de a cinsti, într-un mod unic, persoanele dragi care au murit.
“Așa am pomenit noi, din moși-strămoși, de la bătrâni. Tot așa era și când eram noi copii”, spune o bătrânică. Semnificațiile acestui ritual de purificare și de primenire a sufletului înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului s-au mai pierdut de-a lungul timpului, el având astăzi mai ales caracter de divertisment pentru cei tineri. Oamenii bătrâni îi acordă însă importanța cuvenită pentru că numai astfel pot păstra vie amintirea celor dragi. Dimineața devreme, femeile vor merge să aprindă focuri din boz și să tămâie și la mormintele celor răposați. “Înainte mergem la cimitir, tămâiem, împărțim de pomană, așa îi cinstim pe cei decedați. Dăm mâncare, dăm căni din pământ. Apoi venim acasă și pregătim focul”, completează o altă bătrână, participantă la ritual. Chiar dacă obiceiul are origini păgâne, preoții l-au acceptat printre practicile creștine și, din când în când, participă și ei la acest ritual. “Este un obicei cu origini strămoșești, păgâne putem spune. Focul simbolizează elementul de purificare. primăvara toate se înnoiesc, așa au considerat bătrânii că se poate purifica și sufletul omulului”, ne-a declarat Ion Oişte, preot parohie Mrenești, Comuna Creţeni.
În trecut, se obișnuia ca tinerii și bărbații, în special, să și sară peste flăcări pentru a nu suferi de friguri, despre Joia Mare spunându-se ca este cea mai răcoroasă zi din Săptămâna Neagră.
Gabi Cîrjaliu