Lecţia de supravieţuire! Lupii Ageri au cucerit Muntele Noptesei

„Lupii ageri” au cucerit Muntele Noptesei din Vâlcea. Este vorba de cei mai tineri dintre cercetașii din Popești Leordeni care, timp de patru zile, în perioada 2-5 februarie, s-au aflat într-o tabără în Vâlcea în care au învățat cum să descurce și să-i ajute și pe alții să se descurce în condiții de iarnă grea.

Tabăra a fost organizată la Călimănești- Căciulata, partenerii Grupului de Inițiativă Lupii Ageri Popești-Leordeni în acest demers fiind Federația Română de Orientare Sportivă. Acțiunea cercetășesască la care micuții cercetași din Popești-Leordeni au praticipat la Vâlcea a fost cât se poate de serioasă. Echipați cum se cuvine pentru o excursie la munte, lupișorii au luat pieptiș Muntele Noptesei de lângă Vidra, hotărâți să nu renunțe până nu ajung în vârf. Ajutoare de nădejde lupișorilor le-au fost unii părinți dar și salvamontiștii vâlceni care i-au inițiat în tainele orientării sportive şi a regulilor de prim ajutor la schi şi săniuş. “Sunt lupi ageri aceşti copii. Sunt prietenoşi şi curioşi. I-am învăţat tehnici simple de munte, de mers pe zăpadă, de asigurare în strat de zăpadă, cum se folosesc materialele în această zonă, cum să ne salvăm în eventuale pericole, pe scurt. Nu ştiu dacă după lecţiile de azi ar rezista singuri pe munte, dar sunt situaţii în viaţă când s-a întâmplat ca un copil sau mai mulţi s-au putut salva singuri sau au salvat pe alţii în situaţii dificile după ce au participat la astfel de tabere”, ne-a declarat Mircea Lera, seful Salvamont Vâlcea.


“Trebuie să te gândeşti că este vorba de copii. Aici sunt copii între 6 şi 11 ani. Pentru mulţi dintre ei este prima ieşire fără părinţi. Au învăţat lucruri din punct de vedere teoretic, acum le pun în aplicare şi învaţă şi alte lucruri noi. În această şcoală de iarnă nu au voie să stea pe telefon, să acceseze internetul. Sunt şi copii care s-au supărat, dar o să înţeleagă că le face bine o perioadă fără internet. Le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi ne ajută în continuare. Una peste alta a fost o acţiune reuşită. Copiii au învăţat cum se face mâncarea în aer liber, cum se face un iglu, cum se escaladează sau ce trebuie să facă dacă sunt pe munte şi se pierd sau se accidentează”, completează Ovidiu Cutescu, președintele Grupului de Inițiativă Lupii Ageri Popești-Leordeni. Tabăra de la Vâlcea a cercetașilor din Popești-Leordeni s-a încheiat duminică cu ceremonia de depunere a promisiunii şi de acordare de badge-uri şi însemne de merit, ceremonie ce s-a desfăşurat în Salina Ocnele Mari, la finalul probei de orientare sportivă!