Guvernul Grindeanu taxează marii profitori din România
Scriam în urmă cu puţine zile că actualul Guvern are nenumărate variante prin care poate face rost de bani la buget în ciuda opoziţiei care nu mai încetează cu alarmante critici că Româna va da faliment datorită măsurilor economice sociale luate de guvernanţi.
Păi, tovarăşilor, chiar nu înţelegeţi că un Guvern social democrat trebuie să facă politică socială? Până când să admitem ca într-o ţară în care milioane de oameni se zbat să supravieţuiască cu o mie de lei lunar, alţii să se îmbuibe cu salarii mai mari decât salariile funcţonarilor din Anglia, Germania, Franţa sau SUA?
Noua putere (PSD – ALDE) a eliminat plafonul de cinci salarii brute la CAS, măsură care nu a fost prezentată în campania electorală. Şi bine au făcut că nu au prezentat-o că se alia clica asta de îmbogăţiţi şi sub îndrumarea nemţoteiului ar fi finanţat campania useriştilor şi liberalilor.
Noul guvern PSD a atacat frontal veniturile managementului superior din companii şi bănci prin eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute la plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS).
Prevederea inclusă în Ordonanţa de Urgenţă nr. 3/2017, adoptată vineri dimineaţă, în a doua şedinţă de guvern, şi publicată imediat, vineri seară, în Monitorul Oficial nr. 16/2017, va intra în vigoare de la 1 februarie 2017, deci primele salarii cu CAS neplafonat vor fi încasate în martie.
Măsura a fost urmată de una şi mai bună. A fost anulată şi proasta prevedere din Codul fiscal intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017 de plafonare a contribuţiilor la bugetul de asigurări de sănătate la de cinci ori salariul mediu brut.
Pentru un salariu net lunar de 10.000 de euro (45.000 de lei), cât câştigă un general de companie în România, pierderea este de 3.976 de lei. Plafonarea CAS a fost introdusă de guvernul Boc în 2011. PSD nu a vorbit deloc în campania electorală despre această posibilitate de eliminare a plafonului la CAS, iar prevederea nu se regăseşte nici în programul de guvernare.
Sunt afectaţi toţi cei cu salarii de peste 14.230 de lei brut, adică multiplu de cinci salarii brute pe economie, ceea ce înseamnă un salariu mediu net de 10.000 de lei. Pentru cine câştigă spre exemplu 20.000 de lei net lunar, pierderea este de 1.184 de lei.
S-au apucat să urle disperaţii sutele de şmecheri care trăiau în lux exorbitant într-o ţară în care mii de pensionari trebuie să se bucure şi la 20 de lei adăugaţi la pensie. Şmecherii ăştia vroiau să nu plătească contribuţii staului la sute de mii delei câştigaţi anual. Se bucurau de privilegii nemeritate. Mai ales cei din categoria Guvernatorului BNR care huzuresc zi de zi nedând socoteală nimănui pe ce anume de muncă primesc purcoiul ăsta de bani lunar. Ce mama dracului fac ei pentru ţara noastră ca să le dăm noi atâţia bani acestori boieri ? Ce treabă avem noi cu cei din conducerile multinaţionalelor,a firmelor de telefonie mobilă, a comompniilor farmaceutice şi aeriene ca să le protejăm veniturile imense de taxe.Pentru a plăti un salariu net de 2.000 de lei, cât este salariul mediu net în România, costul angajatorului este astăzi de 3.500 de lei, adică de 1,75 ori.
Plafonarea CAS la cinci salarii medii brute (2.846 de lei salariul brut este aferent unui salariu net de aproape 2.000 de lei lunar) însemna că oricât ar fi fost salariul brut de peste 14.230 lei, contribuţia aferentă salariatului pentru fondul de pensii publice era de 1.408 lei.
Cu alte cuvinte, şi pentru 13.409 de lei salariu brut, care corespunde unui salariu net lunar de 10.000 de lei, şi pentru 45.000 de lei sau 99.000 de lei salariu mediu net lunar, cât câştigă guvernatorul Mugur Isărescu (22.000 de euro net pe lună în 2015), contribuţia la CAS era de 1.408 lei, adică 10,5% din 13.409 lei.
Astfel, la un salariu net de 45.000 de lei, care corespunde unui salariu brut de 58.488 de lei, contribuţia la CAS creşte de la 1.408 lei la 6.141 lei iar la salariul net de 99.000 de lei, care corespunde unui salariu brut de 127.236 lei, contribuţia la CAS creşte de la 1.408 lei la 13.322 de lei.
Aşa după cum este redactată ordonanţa, era pregătită din timp. Ceea ce arată că PSD chiar are un plan de Guvernare bine gândit şi un buget sustenabil, calculat din vreme şi bazat pe nişte măsuri economice eficiente.
Managerii aşteptau de fapt un câştig la salariu de la 1 ianuarie 2017 de câteva sute de lei venit din plafonarea contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) la cinci salarii medii brute, dar până la urmă se vor trezi cu o scădere a salariului net din cauza eliminării plafonului la CAS. Este foarte bine şi foarte corect. Eu i-aş obliga pe toţi aceşti îmbuibaţi să trăiască lunar nu din un slaariu minim, ci din unul mediu. Să vadă vedetele astea cum este să supravieţuieşti în România.
Guvernul ar trebui să facă o grilă de salarizare identică cu a Austriei de exemplu unde niciun salariat al statului nu poate avea un salariu mai mare decât peşedintele ţării. Trebuie tăiat în carne vie la cei care câştigă mii de euro lunar aici la noi unde de exemplu 80 la sută din populaţia judeţului Vâlcea sau Harghita are sub 300 de euro venit lunar
Eliminarea plafonului la CAS va aduce venituri suplimentare anuale la bugetul public de pensii de 1,5 miliarde de lei, a spus premierul Sorin Grindeanu vineri, imediat după adoptare, în timp ce neaplicarea eliminării plafonării CASS va mai aduce suplimentar încă 500 milioane de lei la buget.
El a spus că din aceşti bani se va putea elimina impozitul pe venit la pensiile de sub 2.000 de lei şi se va putea elimina contribuţia la sănătate pentru toţi cei 5,3 milioane de pensionari.
Bugetul public de pensii are un deficit de 4 miliarde de euro pe an, adică la cheltuieli de 12 miliarde de euro are venituri de doar 8 miliarde de euro.
Mercenarii din presă aserviţi companiior străine deja au început să măcăne şi să spună că firmele de IT vor fi clar afectate şi vor deveni mai puţin competitive. În IT salariul mediu net a ajuns la 1.000 de euro, iar experţii câştigă de multe ori peste 4.000 -5.000 de euro net lunar. Multinaţionalele din România au devenit o atracţie inclusiv pentru oameni cu experienţă în IT din ţări precum Portugalia sau Germania. Corect, dar să plătească impozite şi taxe exact ca ceilalţi români, să nu li se mai facă favoruri şi privilegii. Din contră să înţeleagă că la un venit aşa de mare care le permite un nivel de trai de-a dreptul luxuriant într-o ţară ca a noastră ar trebui să contribuie şi mai mult la buget şi să plătească impozite chiar mai mari de 16 la sută aşa cum se plătesc de exemplu în ţările nordice unde impozitul creşte progresiv cu veniturile.
Ştiaţi câţi din ăştia avem în ţară? Poate pentru mulţi vâlceni este o surpriză dacă află acum, de la noi, că peste 35 de mii de români au avut la noi în ţară salarii nete lunare de peste 10.000 lei lunar! Curată bătaie de joc!
Bravo, Grindeanu, şi felicitări specialiştilor economici din PSD care au redactat textul ordonanţei!
Traian GUMINSKI