
92 de adăposturi de protecție civilă sunt funcționale în Vâlcea
Pe 92 adăposturi de protecţie civilă special amenajate se pot baza locuitorii Județului Vâlcea în cazul unor dezastre naturale sau în timpul unui război. 65 dintre ele sunt publice, aparținând administrațiilor publice locale si 27 private, aparținând operatorilor economici. Toate au fost marcate cu semnul naţional distinctiv al protecţiei civile pentru a fi uşor identificate de către populaţie, iar coordonatele adăposturilor publice sunt disponibile și pe siteul www.igsu.ro.
Vestea bună este că au fost identificate până în prezent un număr de aproximativ de 132 spatii (beciuri, subsoluri, demisoluri, galerii, tuneluri etc) ce se pot amenaja pentru adăpostirea populației, spații ce ar mai putea asigura o capacitate de adăpostire de aproximativ 13.700 persoane, luându-se în calcul o suprafață de 1mp/persoană necesar pentru adăpostit. Totodată, au fost efectuate demersuri pentru găsirea unor noi spații de adăpostire a populației, fiind luate în evidență un număr de 19 tuneluri de cale ferată și o galerie de mină (Galeria de mină Ocnele Mari) a cărei capacitate de adăpostire nu a fost stabilită, întrucât aceasta se află în continuă exploatare.
Ce probleme au fost depistate la adăposturi
Reprezentanții ISU Vâlcea au făcut noi controale la adăposturi și au constatat mai multe deficiențe: instalații de filtro-ventilație deteriorate și incomplete, garnituri de etanșare ale ușilor lipsă sau deteriorate, grupuri sanitare nefuncționale sau dezafectate, infiltrații de apă, motoarele instalației de filtro-ventilație lipsă sau nefuncționale, modificări structurale prin compartimentări, ieșiri de salvare au blocate sau impracticabile, tubulatura instalației de filtro-ventilație incompletă și corodată, iluminat de siguranță nefuncțional.
Adăposturile de protecție civilă pot fi date în folosință pentru alte destinații asociațiilor de proprietari, cu respectarea normelor tehnice, fără a aduce modificări și cu obligația de a fi eliberate în maximum 24 de ore înainte de a fi utilizate în situațiile excepționale prevăzute de lege. De asemenea, reprezentanții ISU le recomandă vâlcenilor să-și asigure mijloacele individuale de protecție, trusă sanitară, rezervă de alimente și apă, precum și alte materiale de primă necesitate pentru protecția familiilor lor.