Tânăr strivit de pământ

Un tânăr de 21 de ani din comuna vâlceană Copăceni a sfârșit strivit de pământ, în timp ce săpa la o fântână din localitatea Ioneşti. Malul de pământ s-a surpat în momentul în care băiatul era la o adâncime aproximativ 10 metri.

Timp de mai bine de opt ore, echipaje ale ISU Vâlcea au intervenit pentru salvarea tânărului, dar eforturile lor au fost în zadar. Tânărul a fost scos și s-a constatat decesul. Băiatul de 21 de ani lucra la un PFA înregistrat în Comuna Copăceni care avea ca activitate forarea de puțuri de mică și mare adâncime. Potrivit informațiilor pe care le avem, s-a ajuns la un bolovan și băiatul a fost coborât la 10 metri adâncime pentru a-l sparge cu un târnăcop, moment în care pământul nisipos, s-a surpat. La fața locului au ajuns echipaje ISU Valcea și cele ale Ambulanței, s-au folosit tuburi și de panouri pentru consolidarea pământului. Tânărul a fost scos după opt ore de către echipajele de la ISU, dar acesta nu a supraviețuit.

“Nu am stabilit nimic în acest moment. Am asistat la eforturile care s-au făcut pentru salvarea, pentru scoaterea victimei de sub pământ. Băiatul s-a aflat undeva la o adâncime de 10 metri peste care s-a surpat o cantitate de 3,4 tone de nisip. Eforturile au fost mari. Se poate numi un accident de muncă doar după ce se face o cercetare, dar din primele informații se pare că așa este. Un angajator presta un serviciu la o persoană particulară. Vom continua cercetările, ne-am autosesizat și vom vedea care au fost cauzele și împrejurările și vom stabili eventualele sancțiuni. Acum e prematur să mă pronunț. Din păcate se pare că multe norme de securitate nu au fost respectate. Ceea ce vă pot spune este că nisipul a căzut pentru că nu s-a asigurat suportul corespunzător”, ne-a declarat Ion Tănăsoiu, director ITM Vâlcea.

“La ora 10 fără 10 am fost anunțați, la ora 10 și 8 minute am fost prezenți la fața locului, la ora 18.10 am reușit extragerea victimei, opt minute mai târziu a fost constatat decesul. Nu mai prezenta semne compatibile cu viața. A fost o intervenție foarte dificilă, o distanță de patru metri a fost doar nisip care s-a prăvălit în permanență peste noi. Am avut trei colegi care au coborât cu rândul, câte 15-20 de minute pentru că temperatura jos era una foarte mare. Spațiul era și el foarte incomod. Colegii mei și-au riscat viața, așa cum fac zi de zi”, a completat Dan Pascaru, locotenent-colonel, prim adjunct ISU Vâlcea. Nici măcar operația de resuscitare nu a mai putut fi făcută, în condițiile în care tânărul nu prezenta semne de viață.
“Nu a mai fost resuscitat pentru că pacientul a murit prin stop cardio-respiratoriu și prezenta leziuni incompatibile cu viața. Nu s-a mai putut face nimic, avea rigiditate care nu mai permitea mișcarea lui”, a spus Dorin Orădan, medic Ambulanța Drăgășani.
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea și cei ai Ispectoratului Județean de Poliție vor cerceta cazul pentru care s-a deschis deja un dosar penal pentru ucidere din culpă.