Olimpiada de Astronomie, la Călimănești! Cei mai buni 15 olimpici pleacă la selecția finală pentru faza internațională

Peste 140 de elevi din 30 de județe din țara participă zilele acestea la cea de-a 15-a ediţie a Olimpiadei Naționale de Astronomie si Astrofizică. Gazdă a acestui eveniment este, din nou, stațiunea vâlceană Călimănești.

Radu Andrei, din nou la faza internațională

Radu Andrei are 17 ani, vine din Brăila și va reprezenta România pentru al doilea an consecutiv la Olimpiada Internațională de astronomie și astrofizică. Olimpicul este pasionat de științele exacte și spune că a ajuns să studieze astronomia la recomandarea unui profesor. “Am început cu fizica, mi-a plăcut foarte mult această materie, încă din clasa a șasea, atunci când se începe la școală. Doamna profesoară a fost cea care m-a îndrumat și înspre astronomie, sunt două materii care se înrudesc. Până la urmă am ajuns aici”, ne-a declarat Andrei. Să ajungi să reprezinți România la o olimpiadă internațională presupune multă pasiune și mii de ore de muncă: “Pentru a reprezenta România la Olimpiada Internațională este nevoie de multă muncă, poate și de puțin noroc. Eu lucrez zilnic câteva ore bune la astrologie. E nevoie și de bani, pentru un telescop foarte bun costă ceva… De asemenea, e nevoie de profesori buni și eu nu am dus lipsă de așa ceva. Am și timp liber, însă, îmi place să citesc, să cânt la chitară, mai merg și cu bicicleta, mă mai joc și pe calculator, dar asta rar”.
Poate nu vă vine să credeți, dar și pasionații de astrologie au idoli: “Avem și noi personaje care ne motivează, în frunte cu Albert Einstein. Pe un domeniu mai practic Elon Musk, contemporan cu noi, care are o firmă de explorare spațială.”

“Valoarea competiției este mare”

Toți participanții la Olimpiada Națională speră să termine pe podium, în timp ce organizatorii cred că valoarea competiției este mai mare ca în anii precedenți. “Ca și în ceilalți ani sunt 140 de elevi, împreună cu profesorii și membri ai Comisiei naționale. Olimpiada a ajuns la ediția cu numărul XV. Este o constanță în evoluția copiilor, iar testul suprem este rezultatul de la olimpiadele internaționale. Prima, de astronomie, o să fie în cursul lunii octombrie, următoarea în luna decembrie. Șansele de a scoate rezultate bune sunt mari. Anul trecut am avut premii I, medalii de aur, de argint. Una dintre edițiile acestei olimpiade a avut loc în România, în anul 2014. Copiii pe care îi vedeți aici vin din pasiune și din interacțiunea pe care o au cu profesorii de fizică sau de matematică. Noi îi încurajăm să continue. Orice copil inteligent se întreabă de ce mișcă Soarele sau de ce răsare sau de ce apar eclipsele de Lună sau despre fenomenele spectaculoase”, ne-a declarat Sorin Trocaru, inspector în cadrul Ministerul Educației Naționale. Cei mai buni dintre cei mai buni participanți la Olimpiada de Astrologie și Astrofizică vor ajunge în lotul care va reprezenta România la faza internațională a acestei competiții.

Gabi Cîrjaliu