Mamele din mediul rural, dezavantajate de sistem! World Vision derulează un proiect al cărui scop principal este reducerea ratei mortalității materne

Accesul la serviciile medicale se face cu dificultate și de cele mai multe ori lipsește în cazul gravidelor și al proaspetelor mame din mediul rural. Aceasta este concluzia întâlnirii pe care reprezentanții fundației World Vision România au avut-o în comuna Stoilești din Vâlcea cu femeile din comunitate.


Organizația desfășoară în județul Vâlcea și în alte două județe din țară – Dolj și Vaslui, un proiect al cărui scop principal este reducerea ratei mortalității materne, asta în condițiile în care țara noastră este pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea la naștere, Vâlcea fiind printre județele care au o rată dublă față de media pe țară. ”Este un proiect care urmărește reducerea mortalității materne în România, mai ales pentru mamele vulnerabile, dar și reducerea de sarcini și avorturi la minore pentru că, așa cum știm, România ocupă primul loc în ambele situații: și la mortalitatea maternă, și la avorturi și sarcini la minore. Ceea ce noi ne-am propus este să intervenim pe mai multe paliere. Am venit la Stoilești pentru niște sesiuni de educație a mamelor pentru că una dintre barierele pe care le-am identificat în accesarea serviciilor medicale și monitorizarea corectă a gravidelor este lipsa informațiilor”, spune doctor Cornelia Paraschiv Scărlătescu, managerul de proiect derulat de World Vision.
Cauzele ratei ridicate a mortalității mamelor în România sunt în principal legate de sărăcie. De cele mai multe ori femeile refuză să meargă la medic să verifice evoluția sarcinii pentru că nu au bani. Deși prin lege femeile însărcinate și lăuzele au dreptul la asistență medicală gratuită, indiferent că sunt sau nu angajate, acestea spun că totul se plătește. „Nu beneficiezi de nicio gratuitate. Se plătește totul. Şi nu sunt la primul copil. Am încă unul și tot asa am plătit totul: la ecograf, la analize, totul, inclusiv la naștere am dat bani. Stiam ca sunt gratuite, dar doctorul în spital mi-a spus că nu beneficiez de nicio gratuitate, totul se plătește”, mărturisește o viitoare mămică. Că femeile însărcinate nu au parte de gratuitate la serviciile medicale, recunosc și medicii. ”Adevărul e că în Stoilești sunt puține gravide față de altă dată, dar majoritatea sunt cu un nivel socio-economic destul de scăzut. Nu sunt salariate pentru că multe aleg să stea acasă să își crească copilul decât să meargă la serviciu. Noi, când le luăm în evidență le trimitem să își facă analizele la laboratoarele care au contract cu Casa de Asigurări, dar acolo nu pot să facă aceste analize gratuit pentru că nu mai sunt fonduri. Se termină și gravidele rămân fără aceste analize. Ar fi bine dacă cei de la CAS ar repartiza niște fonduri special pentru gravide ca să își poată face și ele aceste analize sau să poată merge la medicul specialist să își facă controlul periodic… Multe nu merg la aceste controale și sunt văzute doar de noi, cadrele medicale din comună”, a precizat doctorița Ioana Mihalache, medic de familie în Stoilești.


Greutățile financiare cu care se confruntă locuitorii din mediul rural sunt și cauza principală pentru care multe dintre femei nu folosesc mijloace contraceptive, accesul la informație fiind de asemenea destul de scăzut. Și asta nu reiese numai din statistici, dar și din spusele femeilor care locuiesc la sate și care se confruntă în permanență cu astfel de situații. ”Primul copil l-am avut când aveam 15 ani. Nu știam nimic pentru că nu se vorbea despre lucrurile astea. Nici măcar mama nu mi-a spus l-a ce să mă aștept. A fost foarte greu. Am născut prin cezariană. Ceea ce am învățat atunci mi-a folosit la cel de-al doilea copil. A fost folositor în sensul că știam la ce să mă aștept”, spune o altă mămică.
Plecând de la aceste concluzii, în urmă cu un an și jumătate, Fundația World Vision a demarat în România programul „Mame pentru viață. Viață pentru mame”. Au început cu sesiuni de educație pentru sănătate, sesiuni la care participă și personalul medical din localitate prin intermediul căruia se așteaptă ca adolescentele și femeile să învețe cât mai multe despre corpul lor și despre sarcină pentru ca la rândul lor să transmită aceste informații mai departe în comunitate. A fost, de asemenea, introdusă și o aplicație de telefonie mobilă prin care femeile primesc printr-un sms informații despre perioadele fertile sau despre drepturile pe care le au și despre analizele pe care trebuie să le facă dacă sunt însărcinate. ”Ne-a fost de mare ajutor acest proiect pentru că am avut ajutor din partea celor de la world Vision să ne deplasăm la cazurile mai delicate. Este și un ajutor pentru disiminarea informațiilor legate de drepturile pe care femeile însărcinate le au. Sunt unele care știu, dar și multe care nu știu. Nu înțeleg ceea ce li se explică. Am și acum o gravidă, e din județul vecin, care nu a fost informată de doctorul ei că poate beneficia de analize gratuite și nu s-a mai adus tocmai că i-a fost teamă că va trebui să le plătească. NU le ușor deloc pentru că la veniturile pe care le au nu-și permit să cheltuiască pentru sănătatea lor și a copilului lor până la urmă”, afirmă și una din cele două asistente medicale din Stoilești.
Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame” este realizat de MSD for mothers, World Vision și Colegiul Național de Studii pentru Medicina de Familie. În Vâlcea, inițiativa se adresează unui număr de 5.000 de femei din mai multe comunități rurale.

Gabi Cîrjaliu