FOTO Cei mai buni cercetători din România, premiaţi de prefectul Florian Marin

Prefectul județului, Florian Marin a organizat vineri, 18 august, un eveniment dedicate celor doi cercetători vâlceni prof.univ.dr. Ioan Ștefănescu, directorul Institutului Național de Criogenie și Separarea Izotopilor, și dr. chimist Elena David, cercetător în cadrul aceluiași institut, care au obținut marele premiu al Salonului INNOVA desfășurat la Barcelona, anul acesta.


Reprezentantul Guvernului în teritoriu, alături de subprefectul Aurora Gherghina, le-a oferit celor doi cercetători ce fac cinste județului și nu numai, câte o plachetă onorifică, câte un buchet de flori și câte un tablou purtând semnătura marilor artiști plastici vâlceni, Gheorghe Dican și Tina Popa.



În luna mai Ministerul Cercetării şi Inovării a anunţat că România a câştigat Marele Premiu la Salonul INNOVA Barcelona 2017. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 4-6 mai 2017 şi la el au participat 10 ţări, fiind expuse 200 de proiecte inovative. Proiectul cu care România a câştigat Marele Premiu aparţine cercetătorilor vâlceni prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu şi dr. chimist Elena David, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice (INC-DTCI-ICSI) Râmnicu Vâlcea. Invenţia „Procedeu de obţinere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obţinut” se referă la un proces de obţinere a unui adsorbant derivat din fracţia de carbon nears, conţinută în cenuşă zburătoare şi la adsorbantul carbonic obţinut şi modificat chimic la suprafaţă pentru a-i creşte capacitatea de captare a CO2 şi care poate fi utilizat în procesele de control al poluării mediului prin emisii de gaze de ardere sau pe scară mai largă în procese de separare solid-gaz.

„În luna mai citeam în mass-media naţională despre faptul că doi cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogenii şi Tehnologii Izotopice (INC-DTCI-ICSI) Râmnicu Vâlcea au câştigat, la Salonul INNOVA Barcelona 2017, Marele Premiu. A fost un motiv de mândrie pentru mine, ca vâlcean, şi ca român. Cred că este foarte bine să ne respectăm valorile şi să le preţuim munca. Instituţia Prefectului nu a făcut decât un gest simbolic. Premiul nostru are mai mult o valoare sentimentală, iar munca dumnealor este nepreţuită şi are o valoare mult mai mare decât ceea ce le putem oferi noi”, a spus prefectul Florian Marin.


„Datorită importanței acordate, față de ceea ce a făcut Bucureștiul, sunteți net superiori. Când am primit marele premiu, era un alt ministru al cercetării și n-am primit nici măcar un telefon. Abia am fost felicitați. Lucrurile, însă, s-au schimbat și, probabil, săptămâna viitoare vom fi vizitați de actualul ministru. Vă asigur că vom continua dezvoltarea zonei de cercetare. Cu trecerea anilor, am câștigat o existență sigură, trainică, lăsăm un institut puternic, ceea ce înseamnă existența eșantionului 2, 3 pentru a duce mai departe invențiile, să ducă la o și mai mare dezvoltare a cercetării românești,” a declarat prof.univ.dr. Ioan Ștefănescu. Activitatea ştiinţifică şi de cercetare a prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu dovedeşte o muncă asiduă în domeniul cercetării: 18 cărţi, capitole din volume şi monografii; 2 cursuri universitare, 74 proceduri tehnice de asigurare a calităţii, 27 brevete şi cereri de brevetare a invenţiilor; la saloanele internaţionale de inventică, a obţinut 35 medalii de aur, 9 medalii de argint, 5 medalii de bronz şi 19 premii speciale.


Cu mari emoţii, dr.chimist Elena David le-a mulțumit autorităților județene pentru atenția acordată. Puţini vâlceni ştiu cine este Elena David. Cercetătoarea are foarte multe brevete şi cereri care sunt axate pe domeniul de mediu, energie, multe dintre ele ajungând la Saloane de inventică din Germania, Bruxelles, Rusia, Croaţia, Polonia, precum şi alte şapte medalii de aur obţinute la Salonul de la Geneva. De asemenea, este deţinătoarea Premiului Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală (OMPI) pentru cel mai bun inventator-femeie.

Letiţia Lazăr