VIDEO Tabăra de pictură de la Călimănești, la final

Cea de a 11-a ediție a taberei de pictură „Vlaicu Ionescu” de la Călimănești s-a încheiat aseară cu vernisajul expoziției picturilor realizate de cei 10 artiști plastici participanți în cele 10 zile cât a durat simpozionul.Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de Informare Turistică din Căciulata, alături de pictori fiind prezenți și actorii din tabăra de teatru organizată în paralel în această perioadă în stațiunea vâlceană de Florin Zamfirescu.


Devenite deja tradiționale, cele două tabere, cea de pictură și cea de teatru, din localitatea Călimănești atrag în fiecare mijloc de vară zeci de oameni de cultură în stațiunea vîlceană. Chiar dacă anul acesta, actorul Florin Zamfirescu s-a declarat nemulțumit că într-o localitate ce se dorește a deveni un pol cultural care să mulţumească publicul avid consumator de artă în orice formă ar fi ea nu mai are o scenă, cele două evenimente culturale, ajunse la final, s-au dovedit benefice. Cel puțin pentru pictorii participanți care, în cele 10 zile petrecute în Călimănești, și-au găsit inspirația în peisajele din jur.
“Este vernisajul celei de-a 11-a ediție a taberei. Aici a fost în paralel și tabăra de teatru, și cea de arte vizuale. Este un lucru bun că se întâmplă așa și că aici este o efervescență artistică. Chiar vorbeam cu colegii că aici au ocazia să se cunoască mai bune unul cu altul, să creeze într-un alt cadru decât atelierul de atacă. Fiecare artist are nevoia să se adapteze într-un alt cadru pe care poate-l vede prima dată. Astfel de tabere sunt bune, se vede și la acest vernisaj. Avem 10 artiști, fiecare participă cu două lucrări. Nu a existat o tematică, fiecare a avut libertatea să picteze orice, pe temele alese”, a spus criticul de artă Luiza Barcan.


“Ne aflăm la momentul de final al taberei de la Călimănești, ajunsă la cea de-a 11-a ediție, în paralel cu tabăra de teatru. A fost un moment foarte frumos la vernisajul expoziției, în prezența unui public numeros, a artiștilor participanți și a celor care u organizat acest eveniment, a autorităților locale. În ultima perioadă din ce în ce mai multe primării organizează evenimente de acest gen și reușesc să atrag atenția asupra locurilor, a frumuseților de acolo. Cred că trebuie încurajate astfel de inițiative și cred că și legislația ar trebui să le încurajeze. Este cea mai bună formă de a atrage publicul, turiști, în aceste zone care au ceva de spus, de arătat. Călimăneștiul este una din stațiunile care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare extraordinară. Este un adevărat fenomen și toate locurile de cazare sunt ocupate. Iată că aici se organizează și multe evenimente de cultură”, a completat GHEORGHE DICAN, vicepreședinte UAP din România.


Tabăra de pictură din oraşul de la poalele muntelui Cozia a început în urmă cu 11 ani, inițial ca una internațională în primele ediții reunind pictori din mai multe țări în cadrul unui proiect cultural desfășurat sub patronajul UNESCO. Tabăra poarta numele lui Vlaicu Ionescu, personalitate marcantă a oraşului, care s-a impus pe plan internaţional ca cel mai bun interpret al profeţiilor lui Nostradamus. A fost profesor de pictură şi un colecţionar de tablouri. De altfel, colecţia sa era celebră în epocă, printre tablourile adunate de profesor numărându-se şi o operă a celebrului Rafael Sanzio de Urbini, operă pentru care comuniştii i-au închis pe copii săi.

Gabi Cîrjaliu