Tinerii din Vâlcea au dovedit că au nevoie de O.N.G.

Fără a avea nicio legătură cu noua lege anti ONG cum a fost denumită de o parte a presei centrale, în Râmnicu Vâlcea a avut loc, în urmă cu o săptămână, un interesant Târg de ONG. Proiectul a fost iniţiat de şapte elevi de excepţie de la mai multe colegii din Râmnic. Numele lor este: Karina Andronache, Florin Păunescu, Ioana Stănişor, Vlad Popescu, Epure Cătălin, Ştefania Popescu şi Andreea Niţişor.

De ce voluntariat?

Aceşti copii de toată isprava au dorit să demonstreze că există mulţi tineri care nu sunt interesaţi de discoteci, cluburi, alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc, chiul. Că există tineri care doresc să se implice în acţiuni de voluntariat, să facă ceva util pentru comunităţile din care provin, să ajute peroanele cu dizabilităţi, bătrânii, persoanele bolnave,mamele singure, copii care nu au resurse financiare pentru a învăţa sau cei care sunt bolnavi.
Şi pentru a uşura decizia celor care vor să facă voluntariat dar nu ştiu exact unde şi cum să ajungă la o fundaţie sau ONG care are nevoie de ei au organizat o întâlnire a tinerilor elevi cu reprezentanţi ai ONG urilor din Vâlcea care au dorit să participe la această acţiune.
Sâmbătă, 18 noiembrie în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional de Informatică “Matei Basarab” a demarat proiectul “ONG – O nouă Generaţie”. Rând pe rând, în sala de festivităţi au intrat reprezentanţii asociaţiilor care şi-au ales un stand, l-au decorat, au pregătit materiale de prezentare a asociaşiei, acţiunile ei, istoricul.


Un proiect pregătit perfect

Astfel 11 asociaţii neguvernamentale din Vâlcea şi-au prezentat activitatea şi au intrat în contact cu sute de potenţiali voluntari. Am remarcat prezenţa celor de la Nex&Co, Vatra cu Idei, Consiliul Judeţean al Elevilor, Interact Râmnicu Vâlcea, Cercetaşii României Uniţi, GLT Lăpuşii, Organizaţia Naţională Cercetaşii Români, S.M.I.L.E., Crucea Roşie, AIDE, Gutenberg. Participanţilor li s-au prezentat opţiunile de voluntariat şi li s-a explicat ce ar trebui să facă dacă optează să devină voluntari în cadrul fiecărei asociaţii. A doua zi, în acelaşi loc, tinerii au participat la o sesiune în care 6 speakeri cunoscuţi, au participat ca voluntari la acest proiect, pentru a vorbi elevilor despre voluntariatul de la noi din şară, din alte ţări, despre oameni importanţi sau foarte bogaţi din lume care au fost şi sunt voluntari în cadrul unor asociaţii. Discursurile scurte, dar la obiect prezentate de: Simona Stegaru, Cristina Popa,Vera Preoteasa,Epure Cătălin, Florin Păsat şi Diana Ştefana Arbănaş au fost gustate de viitorii voluntari şi aplaudate.


Nu distrugeţi O.N.G.-urile

Menţionăm că nu au fost invitaţi politiceni, reprezentanţi ai unor organizaţii politice şi nici oameni din administraţie. Societatea civilă are nevoie mai mult decât oricând de voluntariat deoarce majoritatea Fundaţiilor şi ONG urilor sunt subfinanţate. O lege de tipul celeia al căreui proiect a trecut recent tacit, de Senat, riscă să distrugă în scurt timp sute de asociaţii. De exemplu, Fundaţia ce are ca principală sursă de finanţare donaţiile voluntare din magazinele MC Donald şi care a reuşit să ajute atâţia copii şi mame cu probleme medicale nu va mai putea strânge aceste fonduri deoarece noua lege ar impune ca fiecare donaţie să fie înregistrată într-un registru nominal şi numele donatorilor să fie publicat în Monitorul Oficial. Nimeni nu va sta să completeze formulare pentru 20 -70 de bani şi nimeni nu va putea strânge mii de nume să le publice cu date personale cu tot în MO.
Sperăm ca deputaţii vâlceni să lupte în Camera Deputaţilor împotriva acestei iniţiative aparţinând lui Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae.
Legea este mai periculoasă decât noul Cod Fiscal sau decât Legile Justiţiei. În Codul Fiscal dacă sunt greşeli sau prevederi care nu se vor dovedi utile sau funcţionale, ele pot fi modificate sau scoase la finele anului viitor. Iar în Legile justiţiei nu sunt cuprinse prevederi care să afecteze economic societatea şi nu este o problemă pentru nimeni dacă cineva va fi condamnat la 2 ani în loc de 5 sau dacă se schimbă nişte încadrări.
Legea anti ONG este distructivă în forma ei actuală, va duce la închiderea a mii de fundaţii şi ONG-uri, iar astfel de tineri nu vor mai avea unde să facă voluntariat şi nu vor putea contribui cu faptele lor bune la ajutorarea celor care au nevoie de ajutor.
Nu e interzis să sponsorizezi o asociație, atunci nu e important nici cine o face. Nefiind importantă identitatea în sine a susținătorului, nu e niciun motiv s-o publici. Adică, dacă este ceva ilegal, asta rezultă din audit, din alte metode de verificare. Rostul este pur politic, tocmai ca să forțeze toată societatea civilă să-și expună public finanțatorii.V or să descurajeze finanțarea societății civile pentru că este primul impediment pentru consolidarea puterii politice. Cu cât ai o societate civilă mai slabă, cu atât puterea politică centrală se poate extinde fără piedici. Dar puterea politică absolută naşte monştri şi distruge vieţi.


Traian GUMINSKI