Suntem pe primul loc la mortalitatea infantilă! Şanse sporite pentru cei mai mici pacienţi din Vâlcea (Foto/Video)

Mortalitatea infantilă reprezintă decesul copiilor în primul an de viaţă. Deşi rata mortalităţii infantile a scăzut constant în ţara noastră din 1990 (8471 decese) până la 1483 decese în 2015, continuăm să ne aflăm pe primul lor între statele Uniunii Europene cu un deloc onorat 8 copii decedaţi în primul an de viaţă la fiecare o mie de copii născuţi vii. Rata medie în UE este de 3,7. În ultimii şase ani Organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit să scadă acest procent de la 10 la mie la 8 la mie.

Luni, 15 mai, pentru prima dată în cei şase ani de la înfiinţare, Organizaţia Salvaţi Copiii România a ales să doneze aparatură medicală Maternităţii din Râmnicu Vâlcea. Un incubator de terapie intensivă şi un ventilator de suport respirator au fost aduse la Maternitate, ocazie cu care reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea au participat alături de cei ai Organizaţiei Salvaţi Copiii la o conferinţă de presă.

Au vorbit despre aparatură, problemele medicale şi drepturile copiilor, Gabriela Alexandrescu – preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, managerul Spitalului Judeţean – medicul primar Dan Ponoran, Monica Nicolae – şeful Secţiei Nonatologie din cadrul Maternităţii şi Amalia Năstase – Ambasador Salvaţi Copiii România.
Cele două aparate donate pentru Maternitate au valoarea totală de 25.000 de euro, sunt performante şi vor ajuta copiii născuţi prematur să trăiască. Până luni, Maternitatea din Râmnic avea un singur ventilator de suport respirator, dar şi acela vechi şi 11 incubatoare. Doctorul Monica Nicolae a explicat importanţa aparaturii medicale adecvate în salvarea prematurilor: „Un copil născut prematur este, din capul locului, într-o stare fizică mai vulnerabilă decât copilul născut la termen. Menţinerea temperaturii corporale este vitală pentru supravieţuirea acestor copii născuţi înainte de termen. Incubatorul este dispozitivul fără de care şansele acestora de a supravieţui scad dramatic. Nu este suficient ca un medic să salveze un nou-născut prematur, este crucial ca acesta să se dezvolte şi să fie recuperat prin asistenţă medicală ulterioară naşterii”.

Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean Vâlcea, a amintit că avea în proiect achiziţionarea celor două aparate, dar nu reuşea să găsească fonduri, iar donaţia este una mai mult decât binevenită: „Chiar aveam în proiect să achiziţionăm această aparatură, însă nu reuşeam să găsim fonduri. Pentru asta aş vrea să le mulţumesc celor de la Organizaţia Salvaţii Copiii. Datorită unor oameni ca dumnealor putem să avansăm şi în acest sistem sanitar care este destul de păcătos, deocamdată, în România”. Cu donaţia de luni, Spitalul Judeţean Vâlcea a ajuns la aproximativ 200.000 de lei valoarea totală a donaţiilor primite de unitatea medicală de când este director medicul Dan Ponoran.
Gabriela Alexandrescu, preşedintele Salvaţi Copiii, a explicat cum a ajuns să aleagă Maternitatea din Râmnicu Vâlcea: „Ne-am uitat la indicii de mortalitate, la echipele care lucrează, la dotări şi pe urmă am contactat fiecare echipă managerială în parte, medicii şi aşa am ajuns ca în acest an să venim cu donaţie la Râmnicu Vâlcea. De acum încolo, medicii din Râmnicu Vâlcea vor avea la dispoziţie aparatură performantă, astfel încât copiilor născuţi înainte de termen să le fie garantat şi protejat dreptul la viaţă. Vom face tot posibilul ca fiecare maternitate din România să beneficieze de condiţii cât mai bune şi de echipamente moderne, prin Programul Salvaţi Copiii.

Traian Guminski
Foto/Video Gaby Henning