PSD trebuie să îl sprijine pe Mihai Tudose

Este nevoie să îl sprijine pe acest premier curajos nu numai prin declarații ale primarilor și liderilor locali, dar mai ales prin parlamentari care pot cere schimbarea legislației. Capitalurile străine au pus mâna pe întreg sistemul bancar din România, au cumpărat pe un preț de nimic bănci române profitabile și portofoliul lor de clienți. Au scos și scot profit uriaș de pe urma noastră, dar declară că sunt în pierderi, de fapt expatriază profitul real în alte țări sau îl ascund.

Mihai Tudose este primul premier care are curaj să se pună cu băncile și cu practicile lor. Mihai Tudose a dezvăluit la un post de televiziune că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificări la două din băncile care activează în România şi nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se întâmplă acolo. ”Eu cred că trebuie să le ajutăm, poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, precizează ironic Tudose adăugând că, din 36 de bănci cu activitate în România, „18 sunt pe profit şi 18 nu”.
Reamintim că bancherii străini și-au asigurat susținerea politică băgând de-alungul timpului în consiliile de administrație ale lor politicieni cu rang înalt sau rude apropiate ale acestora, senatori, deputați sau lideri politici.
Acest lucru trebuie stopat rapid prin o lege. O lege prin care să fie interzis oricărui funcționar de stat, demnitar,ministru, prefect, primar, secretar de stat, parlamentar sau lider politic cu funcție într-un partid să facă parte din consiliul de administrație al unei bănci. Dacă ești plătit regește de o bancă, normal că vei apăra interesele băncii nu ale statului român.
În al doilea rând trebuie introdusă o licență de funcționare a unei bănci în România și trebuie să i se impună o grilă de profit declarat și impozabil în funcție de numărul de clienți ai băncii sau de numărul de salariați. Cine nu declară un profit corespunzător grilei să își piardă licența și dreptul de a funcționa în țara noastră. Nu este normal ca firme mici, cu salariați plătiți la salariul minim și cu patroni care abia fac față creditelor să fie taxați de stat iar 18 bănci care fac bani pe urma noastră să își bată joc de stat și să nu plătească impozite.
Reacția parlamentrailor trebuie să fie una rapidă și credem că cei din Vâlcea pot face primul pas în acest sens.

Traian GUMINSKI