Primarii liberali, șocați de normalitate

Am discutat miercuri, telefonic sau direct, imediat după anunțarea proiectelor aprobate de Guvern pentru finanțare, cu 10 primari vâlceni.

Am selecționat intenționat, cu lista investițiilor aprobate în față, 5 primari de la PSD și 5 primari de la PNL. Am ales localități a căror sume totale alocate să fie de mijloc, adică nici din cele cu foarte mulți bani, nici din cele cu cei mai puțini alocați.
Primarii liberali sunt foarte mulțumiți, ceea ce am remarcat și în discuțiile de joi. Mulți dintre ei nu se așteptau ca un Guvern PSD să le ofere atâția bani. Oamenii au fost obișnuiți ca cei de la putere să dirijeze mereu banii în funcție de interese de partid și de criterii politice. Am discutat chiar și cu primari social democrați care erau nemulțumiți de faptul că s-au dat atâția bani liberalilor.
“Trebuia să le dea câte un proiect de comună și restul d e bani să îi dea proiectelor noastre a celor care am tras ani de zile și ne-am luptat cu pedeliștii și liberalii la alegeri! Păi credeți că dacă era unul ca Buican la putere mai pupam noi ceva?”, ne-a spus direct un primar PSD oarecum nemulțumit pentru că spera să primeasca mult mai mulți bani decât primăriile liberale.
Actualul Guvern a împărțit pentru prima dată fonduri, și e vorba de fonduri foarte mari, pe criterii absolut normale și logice urmărind dezvoltarea întregii țări. Vâlcea a primit o sumă imensă în comparație cu banii alocați vreodată de un Guvern dar repartizată echitabil și este posibil ca în urma licitațiilor să se facă economii și banii rămași să ajungă în alte proiecte.
Ceea ce a făcut actualul Guvern PSD ar fi trebuit să facă orice guvern al nostru. Orice președinte de partid sau de filială județeană ar trebui să gândească și să acționeze în interesul cetățenilor. Și cu toată părerea de rău față de liberalii vâlceni, dar în interesul cetățenilor nu este să iei cel mai puțin pregătit consilier județean,cel mai gângăvit, slugarnic și lipsit de viziune și să îl pui, la mișto, președinte de CJ doar pentru că ai o majoritate și-ți poți permite! În interesul cetățenilor nu este să pedepsești comunități întregi și să le acorzi zero lei la rectificări doar pentru că primarii de acolo nu au mai vrut să fie liberali. La un astfel de comportament, deseori întâlnit la lideri PNL, nu ne mai miră că un pițifelnic de avocat consilier care se visa mai an deputat a început să amenințe cu plângeri penale pe anumiți miniștri.
Liberalii nu vor mai câștiga conducerea județului probabil minim 20 de ani și ei simt că actualele fonduri, miile de miliarde virate de Guvernul Tudose în vistieriile sărăcite din comunel vâlcene, vor ajuta la consolidarea puterii actuale ce puțin pe plan local.
Iar social democrații merită respect pentru că nu și-au bătut joc de banii noștri și nu au alergat după o îmbogățire care să le permită sfidarea tuturor inclusiv înjurarea și jignirea presei pe facebook.
Probabil în 2020 mulți din actuali edili liberali nu vor mai candida din partea acestui partid pentru că este mai normal să convingi un primar prin normalitate decât prin amenințări și șantaj,
Normalitatea de a da peste 7 mii de miliarde pentru 204 proiecte ale tuturor administrațiilor din Vâlcea înseamnă mult! Foarte mult!

Traian Guminski