Plantatie de cătină la Roșiile! Un fiu al satului a făcut o investiție mare în comuna vâlceană

În căutarea unei investiții care să aducă un câștig și familiei, dar și comunității din care provine, un tânăr, originar din comuna Roșiile – județul Vâlcea, a dezvoltat în localitatea natală o plantație de cătină. Tânărul are la dispoziție aproape 11 hectare de teren cultivate deja și în acest an va avea prima recoltă.

Cultura de cătină de la Roșiile este prima din județul Vâlcea de o astfel de dimensiune și printre puținele din țară, deși cătina, după cum spun agronomii, ar fi cea mai profitabilă cultură pomicolă din zona temperată a României. Investitorul de la Roșiile și-a petrecut primii ani din viață în comuna Roșiile, după care s-a mutat în București. Dorul după plaiurile natale și dorința de a face ceva util pentru zona în care a crescut l-au adus înapoi în Vâlcea în urma cu trei ani. Atunci a plantat primii arbuști.
“Povestea început acum trei ani, am plantat în două etape, pentru prima jumătate așteptăm producția acum, în această vară. Suntem în conversie ecologic, vrem doar produse ecologice, la anul o să fim certificați. Cătina se folosește în mai multe domenii, farmaceutic, alimentar. Este propice solul pentru așa ceva, plantele s-au dezvoltat excelent, totul decurge peste așteptările noastre. Este o investiție și costisitoare și profitabilă. Suntem și alte persoane care s-au interesat și vor să facă și ele, noi le vom acorda sprijinul necesar”, spune Cristian Hanc, directorul firmei care administrează plantația.

“Pe acest tânăr îl leagă de localitatea Roșiile faptul că a copilărit aici, că aici au trăit părinții și bunicii lui. A absolvit câteva clase primare la Roșiile, apoi a plecat la București. Amintirile plăcute l-au readus aici și a vrut să facă ceva aici. A adunat la un loc 11 hectare de teren pe care a plantat cătină. Este un lucru foarte bun. Potențialul solului nostru pentru acest gen de cultură este imens. Pentru cultura mare, grâu, porumb, nu avem un sol bun. Fiind o suprafață mare este sigur că se vor crea și multe locuri de muncă, mai ales dacă firma se va extinde și cu o instalație de procesare”, completează Doru Diaconu, primar Roșiile.
Și fostul primar al localității actualmente consilierul edilului, Stefan Marinescu, are cuvinte de laudă pentru investiția de la Roșiile> “Normal că este un exemplu de urmat și pentru alți oameni care doresc să își lanseze o afacere. Apreciem ceea ce s-a început să se facă. Îi ajutăm cu ce putem. La noi teren în localitate este, este și fertil. Este muncă multă și să dea Dumnezeu să facă și producție. În plus se creează locuri de muncă, de ce să plece oamenii în străinătate când avem aici de muncă și tot în agricultură”.

Ferma de cătină dezvoltată în comuna vâlceană este cea mai mare investiție din Roșiile. Pe ce mizează? În primul rând pe solul care se pretează la o astfel de cultură, iar apoi pe potențialul productiv al acestei plante, potențial care este de aproximativ 20 de tone la hectar. Denumită și “ginsengul românesc”, cătina este un bun antioxidant şi conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de zece ori mai mult decât citricele. În 2014, cultura de cătină a fost declarată cea mai profitabilă din România, costurile de producție fiind relativ mici comparativ cu profitul obținut din vânzarea acestor fructe minune la mare căutare mai ales pe piețele internaționale.

Gabi Cîrjaliu