Peste 180 de struți la Șirineasa! Ion Pleșa a decis să își investească acasă banii câștigați în străinătate

După 15 ani petrecuți în străinătate, la muncă, un locuitor al comunei vâlcene Șirineasa a decis să se întoarcă acasă și să înceapă o afacere inedită pentru această zonă. Alături de fratele său, Ion Pleșa are una dintre cele mai mare ferme de struți din Oltenia și speră să își recupereze investiția în scurt timp.

Ion Pleșa a muncit șapte ani în Israel, alți nouă în Marea Britanie. Cu banii strânși a decis să își dezvolte o afacere inedită la Șirineasa, o fermă de struți. A investit peste 250.000 de euro. A cumpărat incubatoare moderne și mori, a amenajat spațiul necesar și, după trei ani de muncă, așteaptă și profitul. A început cu 24 de capete și a ajuns la peste 180 de struți.

“Am început acum doi ani dintr-o idee de pe net. Sunt asociat cu fratele meu. La început am luat 24. Investiția nu este mare, dar se dă mult pe amenajări: pe lemne, pe plase, pe mori, incubatoare. Nu am știut mare lucru despre creșterea struților, am învățat în timp. Nu sunt pretențioși, dar trebuie să ai atenție mare. Au nevoie de mâncare bună și proaspătă. Nu trebuie, de exemplu, să le dai ceva mucegăit. Trebuie de asemenea să le dau un ceai special, care îi ajută la constipație. În rest, să vedem cum este piața de desfacere. Mulți mai vând și pene, dar noi nu avem cum, se face mizerie. Noi vindem ouă, pui mici, pui mai mari, carne. Noi avem cum 180 de capete, poate și mai mulți. Consumă multă mâncare, aproximativ 4000 de kilograme de cereale pe lună. Nu producem cereale, nu avem terenuri, tot cumpărăm”, ne-a declarat Ion Pleșa, crescător de struți.

Vecinii investitorului de la Șirineasa încă nu îndrăznesc să consume carne și ouă de struț și spun că nu ar încerca o astfel de afacere, în timp ce oficialitățile locale spun că își vor da tot concursul pentru ca afacerea să se dezvolte.
“Nu am mâncat niciodată carne de struț, eu nu mănânc nici de pasăre. Nu îmi e frică de struți, sunt învățați cu lumea. Îmi place de ei, dar nu mănânc nici măcar ouă de struț, are un kil jumătate unul. Nu mă apuc eu de afaceri din acestea, eu sunt pensionar”, spune un bătrânel care stă la o aruncătură de băț de fermă.
“Este un exemplu demn de urmat de orice locuitor al Comunei Șirineasa. Este un gospodar adevărat, a luat totul de la zero. Tot ce este aici a cumpărat și a făcut o afacere bună. Recunosc, nu am mâncat carne de struț, dar sincer să fiu mi-ar plăcea să dezvolt și eu o astfel de afacere”, completează Damian Dincă, viceprimarul Comunei Șirineasa.

Struțul este cea mai mare specie de păsări, care se deosebește de celelalte specii prin faptul că poate atinge o înălțime de 2,6m și o greutate corporală de 150-160 Kg. Struțul a intrat recent în preocupările românilor, după ce a devenit răspândit de ceva vreme în țări europene precum Italia, Franța, Anglia sau Ungaria.

Gabi Cîrjaliu