Pelerini vâlceni, pe urmele credinţei la Prislop, Lainici şi Tismana

Preotul Cristian Bănuță, parohul Bisercii Sfinții Apostoli “Petru și Pavel” din Râmnicu Vâlcea a organizat sâmbătă, 28 octombrie, un nou pelerinaj reușit, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului. 50 de pelerini au plecat în zorii zilei de sâmbătă din fața lăcașului de cult din Cartierul Nord al Râmnicului, sub amenințarea unui timp câinos, cu vânt puternic, frig și char ninsori. “Se anunță vreme urâtă, eu sper că vom scăpa de ea și vom avea parte de soare”, le-a spus Cristian Bănuță celor prezenți în autocar care împreună au spus “Tatăl Nostru” și au plecat la drum. Până la urmă, vremea urâtă avea să-i ocolească pe pelerinii vâlceni.

Prima oprire – Mănăstirea Prislop

Prima oprire a fost la Mănăstirea Prislop, acolo unde se află mormântul fostului stareţ al mănăstirii, Părintele Arsenie Boca, vizitat an de ani de zeci de mii de pelerini. Lăcașul de cult este situat într-una din regiunile cele mai pitoreşti din ţara noastră. De la Haţeg – spre miazăzi – se deschide minunata depresiune a Haţegului sau „Ţara Haţegului” leagănul poporului român, care se întinde pâna la poalele Munţilor Retezat. Aşezată într-o poiană, la altitudinea de 640 m, Mănăstirea Prislop este înconjurată de dealuri care coboară în pante domoale pâna aproape de monument. Sfântul Nicodim, reorganizatorul şi îndrumatorul monahismului românesc din a doua jumatate a veacului al XIV – lea, a ctitorit Mănăstirea Prislop, la 13 km de Haţeg, după ce zidise Mănăstirile Vodiţa, Topolniţa, Visina şi Tismana, precum şi Vratna si Mănăstiriţa din Serbia. Sfântul Nicodim a copiat la Prislop, Tetraevangheliarul slavon pe pergament împodobit cu frontispicii şi miniaturi, care se păstrează la Muzeul de Artă şi Istorie Naţională din Bucureşti. Pelerinii vâlceni, în frunte cu Preotul Cristian Bănuță, s-au rugat la mormântul Părintelul Arsenie Boca, apoi au vizitat Mănăstirea Prislop de a cărei frumusețe au rămas profund impresionați.


A doua oprire la Lainici, Mireasa din Defileul Jiului

A doua oprire a pelerinilor plecați de la Râmnicu Vâlcea avea să fie la Mănăstirea Lainici. ”Este numită Mireasa din Defileul Jiului. Cei care nu ați mai fost veți vedea la fața locului de ce a primit această denumire. Mănăstirea aparține de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei”, a spus parohul Cristian Bănuță. Și a avut perfectă dreptate. Mănăstirea Lainici, situată în orașul Bumbești-Jiu, este unul dintre cele mai importante obiective religioase și turistice din Gorj. Așezată la mijlocul mirificului defileu al Văii Jiului, la 25 km de Petroșani și la 32 km de Târgu-Jiu, lăcașul de cult are o fațadă de de un alb puternic care te impresionează și te duce cu gândul la o mireasă. Are o istorie minunată, începuturile sale pierzându-se în veacurile evului mediu românesc. Întemeietorul său este considerat Sfântul Nicodim de la Tismana, care potrivit cronicii de la Prislop, s-a așezat într-o peșteră pe Valea Jiului, “la Surduc”, lângă Mânăstirea Lainici.

Agapă îmbelșugată, credință și voie bună

După mai bine de o oră petrecută în lăcașul de cult, pelerinii vâlceni au avut parte de o surpriză din partea preotului Cristian Bănuță. Toți au servit prânzul în aer liber, chiar vis a vis de mănăstire. Carne pregătită la tuci, murături, cartofi prăjiți, un păhărel de vin, vișinată sau țuică, voie bună și multă credință. Totul după rostirea rugăciunii care a binecuvântat agapa. Ca de obicei, s-au creat noi prietenii, credincioșii s-au sfătuit unii pe alții și au promis că vor merge împreună la viitoarele pelerinaje, dar și la slujbele de la Biserica Sfinții Apostoli “Petru și Pavel”.


Ultima oprire, Mănăstirea Tismana, cuibul Basarabilor

Ultima oprire a fost la o nouă perlă a ortodoxismului din România, Mănăstirea Tismana. Situată la 30 de kilometri vest de orașul Târgu Jiu și la 5 kilometri Nord de comuna Tismana, acest așezământ monahal este printre cele mai vechi din Țara Românească, având un rol primordial în menținerea credinței ortodoxe de-a lungul veacurilor. De-a lungul timpului a fost numită în mai multe feluri, “măreț cuib al Basarabilor” – George Coșbuc, “o lume de închipuiri, de basme” – Alexandru Vlahuță, “fără seamăn nici în această țară, nici în alta, prin frumusețea locului și a așezării, prin mulțimea apelor sale și întărirea naturală pe care o are, ajutată și de ocrotirea zidurilor sale înconjurătoare” – Paul de Alep. Tot aici vâlcenii plecați în pelerinaj au vizitat Muzeul Tezaurului BNR amenajat într-o peșteră din apropierea mănăstirii. O zi plină de încărcătură emoțională în care pelerinii au vizitat trei perle ale ortodoxismului românesc.


11 noiembrie – pelerinaj la Biserica Sfântul Dumitru Basarabov din Bulgaria

Pe data de 11 noiembrie, parohul Cristian Bănuță le pregătește credincioșilor un nou pelerinaj cât se poate de interesant. Prima oprire o să fie la Biserica „Sfântul Dumitru Basarabov” din Basarabi, localitate aflată la 25 de kilometri vama de la Ruse. Se vor mai vizita biserica pictată de Arsenie Boca, la Drăgănescu și mănăstirea din Giurgiu, despre care se spune că este singura mănăstire din lume cu hramul „Sfântul Ioan Rusul”.

Gabi Cîrjaliu