Parlamentul trebuie să modifice aberațiile din sistemul de pensii și salarizare

Peste mai puțin de două săptămâni parlamentarii încep o nouă sesiune parlamentară. Vâlcea are un corp parlamentar bine pregătit profesional cu experiență în domeniile economice și juridice. Poate tocmai de la parlamentarii vâlceni ar trebui să vină propunerile legislative care să modifice unele aberații care nemulțumesc milioane de români, care de fapt sunt și ilogice și de multe ori iraționale.

Dar să enumerăm câteva dintre acestea și metode prin care ar putea fi corectate.
1. În partea de sus a pensiilor – adică exact acolo unde pensionarii au pensii uriașe față de pensia minimă iar pensionarii au vârsta sub 50 de ani, ar trebui stopate reangajările în sistemul de stat. În condițiile în care sute de mii de români nu au loc de muncă trebuie o lege prin care pensionarii să nu mai poată fi angajați pe nici un post în sistemul de stat.
2. La nivelul de jos se întâmplă alte nedreptăți ilogice. Sunt mii de pensionari cu pensie minimă deși au muncit și cotizat 5-10 uneori chiar 17 ani! Datorită salariilor mici care le-au avut în perioada cât au lucrat pensiile lor sunt identice cu persoane care beneficiază de pensia minimă fără să fi lucrat decât un an doi. Acest lucru ar putea fi remediat prin acordarea unei sume fixe la pensie pentru fiecare an lucrat. Să zicem 5 lei sau 10 lei dar care să creeze o diferență între acești oameni.
3. Trebuie introdusă noțiunea de pensie maximă. Pensia maximă a oricărei persoane nu va putea depăși 90% din cel mai mare salariu lunar pe care persoana respectivă l-a avut când era în câmpul muncii. Nici pensiile speciale să nu poată depăși acest plafon. Este ireal și injust ca cineva să primească o pensie mai mare decât cel mai mare salariu pentru care a primit contribuție.
4. Pentru a mai micșora cheltuielile statului legate de pensiile excesiv de mari trebuie mărite impozitele. Pus impozit pe aceste pensii. Unei persoane trebuie să i se adune toate pensiile pe care le are (de stat, private, medicale,speciale etc plus eventualele venituri din alte activități). Dacă suma depășește 6 salarii medii să fie impozitată cu 16 %, dacă depășește 12 salarii medii să fie impozitată cu 32 la sută.

Salarii:
1. Este abuziv să impui contribuții obligatorii persoanelor pe contracte de 8 ore dacă acestea au găsit joburi pentru 2, 4 sau 6 ore pe zi. Într-o mulțime de domenii nimeni nu poate lucra sau nu este nevoie să lucreze mai mult de 6 sau 4 ore pe zi. Statul trebuie să renunțe la acest sistem care este nedrept cu multe categorii liberale. Bănuim că măsura s-a luat pentru că zeci de mii de taximetriști lucrau 10-12 ore pe zi având contracte de doar 2 sau 4 ore pe zi. Acest lucru poate fi eliminat printr-o decizie legislativă care să interzică licențierea unui autoturism pentru activitatea de taxi dacă pe aceea mașină nu există contracte care să acopere 24 de ore din 24. În acest fel taximetriști vor avea toți contracte legale iar numărul autoturismelor care poluează va scădea simțitor pentru că niciun oraș nu are nevoie permanent de atâtea taxiuri câte are în prezent. Activitatea tip UBER trebuie interzisă pentrucă nu este normal să lași pe oricine să facă transport de persoane și să creeze și premise de evaziune fiscală. Este absurd ca pentru transportul de mărfuri să-ți trebuiască cursuri, licențe , autorizații, tahograf, program stabilit de muncă iar pentru transportul d e persoane să fie eliminate orice cerințe și orice posesor de permis auto să poată face această activitate.
2. Trebuie introduse trei trepte de impozitare. Nu este normal ca toată lumea să aibă același 16% impozit. Cele mai puternice țări europene privind nivelul salariilor, țările scandinave au impozit diferențiat.
16 %, 24 % și 32 % să fie aceste trepte. Guvernul să stabilească pragurile de impozitare în funcție de nivelul salariului mediu. Să zicem pînă la un salariu mai mic decât suma a trei salarii medii să plătești 16 la sută. Între un salariu de 3 salarii medii și unul de 12 salarii medii să plătești impozit de 24 % iar peste 12 salarii medii să plătești 32 la sută.
3. Aducerea în sistemul de plată a contribuțiilor a categoriilor ținute artificial în afară cum ar fi prostituția. Legalizarea prostituției ar aduce venituri imense mai ales dacă prostituția la negru ar fi sancționată cu închisoare în același timp cu legalizarea ei. Minim 40 de mii de persoane ar intra în sistemul de contribuții sociale. Mai multe decât 20 de fabrici ca Faurecia la un loc.

Traian GUMINSKI