Păduri de fag din Vâlcea, în patrimoniul UNESCO

Două păduri de fag din Vâlcea, însumând aproximativ 4000 de hectare, vor deveni bunuri naturale ale omenirii și vor fi incluse în patrimoniu natural al UNESCO. Autoritățile din Vâlcea au demarat deja proiectul de introducere a acestor suprafețe în patrimoniul mondial și așteaptă ca în acest an zonele să fie declarate arii protejate.

La nivel european, Germania a avut inițiativa acestui demers pentru obținerea de regiuni forestiere seculare protejate, vizate fiind în special pădurile virgine de fag. Pădurile de fag din Vâlcea de patrimoniu universal se află, una în masivul Cozia, iar cealaltă în masivul Munții Căpățânii, fiind printre puținele zone din Vâlcea în care natura nu a suferit nici un fel de intervenție umană.
“Aici întâlnim ecosisteme valoroase, cu specii de arbori impresionanți, de la dimensiunile cele mai mici, de la sămânță, până la arbori colosali care au acum 40, 50 de metri înălțime și cel puțin 2 metri diametru”, ne-a declarat Pavel Prundurel, administrator Parcul Național Cozia.
Astfel că, profitând și de proiectul desfășurat la nivel mondial de către Germania, autoritățile locale au demarat procedurile ca aceste făgețele naturale să fie cunoscute și recunoscute de umanitate, iar în această vară așteaptă ca zonele propuse să fie introduse pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
“Este un proiect european la care vârf de lance este Germania, țară care are 4000 de hectare de păduri de fag pe care vor să le declare arii naturale protejate. România este în echipă cu aproape 22.000 de hectare. Și Vâlcea are o suprafață apreciabilă de păduri care îndeplinesc condițiile. Ar fi ca o completare pentru patrimoniul cultural UNESCO de la Horezu”, completează GHEORGHE MIHĂILESCU, directorul Direcției Silvice Vâlcea.
România deține cea mai mare suprafață de pădure de fag din Europa continentală– aproximativ 2.000.000 ha., care reprezintă peste 30% din suprafața împădurită a țării. Din punct de vedere al valorii genetice și al biodiversității susținute de către acestea, pădurile virgine de fag sunt foarte importante. De asemenea, fagul produce o mai mare cantitate de oxigen fată de alți arbori, ca bradul, molidul sau pinul. Pe teritoriul României, pădurile de fag cuprind anumite specii rare, endemice, printre care și specii ocrotite – mierea-ursului, crucea voinicului, brusture negru, care imprimă o notă regională distinctă.

Gabi Cîrjaliu