Luna plantării arborilor la Vâlcea

Pădurea trebuie ocrotită și întreținută, avertizează silvicultorii vâlceni care săptămâna aceasta au dat startul campaniei” Luna plantării arborilor”. Chemați în ajutor au fost elevii de la o școală din stațiunea Călimănești care au plantat cot la cot cu pădurarii într-un șantier de împăduriri de la ei din localitate.

În acest an, Direcția Silvică și-a propus ca în această lună dedicată plantării arborilor să reîmpădurească aproximativ 130 de hectare de pădure în tot județul. E o perioadă de muncă pentru silvicultori care trebuie să replice puieții din pepiniere care apoi vor fi plantați, dar și să strângă deșeurile din fondul forestier pe care îl administrează.
“Pe această suprafață a fost un arboret care a atins vârsta de 160 de ani, în care specia principală a fost gorunul care era la limită fiziologică a existenței sale. Nu mai aveau putere să continue viața. Soluția este tăierea arboretului bătrân matern și înlocuirea lui pe cale naturală sau artificială cu o nouă generație”, ne-a declarat GHEORGHE MIHĂILESCU, director Direcția Silvică Vâlcea. Acțiunile silvicultorilor sunt și în acest an concentrate pe tineri, elevi de la mai multe școli fiind invitați ca în acestă lună să le dea o mână de ajutor pentru a reîmpăduri zonele forestiere. Primii voluntari ai campaniei de reîmpădurire din acest an sunt elevii de la Școala Gimnazială “Stefan Voda Cantacuzino” din Călimănești.
“Este bine să plantezi și cine știe, poate vom avea și câțiva dintre noi această meserie care este una frumoasă”, spune o elevă, participantă la eveniment. “Se va organiza întreținerea plantațiilor, sunt lucrări specifice. În patru-cinci ani pădurea o să fie creată și o să fie dată în producție”, completează șeful Ocolului Silvic.
Direcția Silvică Vâlcea administrează în prezent circa 95 de mii de hectare de pădure publică, ceea ce reprezintă aproximativ 36 la sută din ceea ce avea la începutul anilor ’90. Anual din acesta suprafață sunt reîmpădurite circa 120-130 de hectare în tot județul. Arborii plantați provin de la pepiniere proprii ale Direcției Silvice Vâlcea.

Gabi Cîrjaliu