Liberalii din Consiliul Județean nu înțeleg rolul și rostul lor

În cadrul ședinței de Consiliu Județan care a avut loc miercuri, 30 august, consilierii liberali au găsit în sfârșit ocazia să se opună prin vot la ceva constructiv și votul lor să și conteze. Există voturi în care este nevoie de două treimi din numărul consilierilor pentru a trece o hotărâre. Este vorba de hotărâri importante prin care patrimoniul, domeniul public, al unui județ se poate mări sau micșora.


Majoritatea formată din PSD, PER și ALDE nu are două treimi din Consiliul Județean. Dar asa nu înseamnă că trebuie să distrugi proiecte bune doar pentru că votul tău contează. Înseamnă cu atât mai mult iresponsabilitate să te opui la ceea ce tu PNL Vâlcea vroiai să faci în urmă cu mai puțin de doi ani. Un punct pe ordinea de zi a ședinței era să fie trecut un corp de clădiri din proprietatea Prefecturii, adică a statului, în proprietatea Vâlcii. Este vorba de corpul cu garaj dărăpănat și parcare din spatele clădirii Prefecturii și CJ.
Statul nu are bani să construiască ceva în loc sau să îl amenajeze, dar Consiliul Județean dacă ar fi în proprietatea sa ar putea găsi fonduri pentru a face o clădire de birouri pentru funcţionari şi arhivă şi o parcare subterană. Acum era o ocazie în care Prefectura era de acord să cedeze suprafața, dar s-au opus consilierii liberali. Pe un motiv absurd pentru că el ar putea fi invocat de fiecare dată când este vorba despre o situație similară și ar stopa orice dezvoltare.


Motivația votului liberal este explicată în declarații date presei de deputatul Cristian Buican, președinte PNL Vâlcea: „Votul negativ al consilierilor județeni ai Partidului Național Liberal pe acest proiect de hotărâre a avut rolul de a bloca o afacere imobiliară pusă la cale de către conducerea PSD-istă a Consiliului Județean, cu complicitatea Instituției Prefectului județului Vâlcea. Conform informațiilor din spațiul public, ajunse și la urechile consilierilor județeni ai PNL, conducerea CJ Vâlcea dorea să treacă acest teren în administrarea sa, prin includerea în domeniul public al județului Vâlcea, pentru a-l putea ulterior înstrăina. Astfel, acest proiect de hotărâre reprezenta primul pas necesar în această afacere imobiliară. Următorul pas era trecerea acestui teren din domeniul public al județului în cel privat și apoi concesiunea sau închirierea lui către o persoană privată din anturajul politico-economic al Președintelui Consiliului Județean, domnul Constantin Rădulescu“.
În urmă cu mai puțin de doi ani liberalii prin președintele CJ de atunci Gheorghe Păsat au solicitat preluarea acelorași clădiri dărăpănate pentru a construi birouri și nimeni nu i-a suspectat că pun la cale o afacere imobiliară.
Şoferii instituţiei se plâng că plouă în garaje, iar acoperişul clădirii este distrus. Această situaţie durează de ani de zile şi a devenit insuportabilă. Prefectura nu are bani pentru reparaţii, acesta fiind cel mai important motic pentru care acest garaj trecea în patrimoniul CJ.


Dar să presupunem că temerea lor despre o fantasmagorică afacere era reală și era mai mare decât prezumția de nevinovăție sau de rea credință pe care în mod normal trebuie să o ai față de orice cetățean, deci și față de adversarul politic. Păi, nu era mai simplu ca liberalii să condiționeze votul lor de ieri solicitând liderului CJ să își dea cuvântul că în timpul mandatului său la conducerea CJ, și majoritatea PSD, nu va ceda nimănui aceste clădiri și terenuri, și le va amenaja în interesul instituției și funcționarilor?
Ca să nu mai vorbim că oricine ar amenaja acel loc și i-ar reda o uitiliate publică ar face un lucru bun, decât să lase niște dărăpănături în centrul municipiului. Prin astfel de voturi unii arată clar că nu înțeleg rostul lor și rolul din Consiliu Județean.

Traian GUMINSKI