Legenda comorilor şi blestemul banilor de la Roşiile

Ani de zile au fost străbătute pădurile din mai multe localităţi de căutătorii de comori. Cernişoara, Costeşti, Roşiile, sunt doar câteva din lista lungă de localităţi unde aurul joacă, iar pe cer sunt lumini ciudate. La Roşiile, în ultimul timp în pădurea de la Balaciu, nu se mai observă gropile care apăreau peste noapte cu ani în urmă. Ba mai mult, edilii spun că visătorii au abandonat ideea de a găsi comoara haiducului Dragu.

Rosiile
De ani de zile legendele înfioară roşienii, unii dintre ei visând chiar şi la comorile de sub case. Pe vremuri, aici, pe meleagurile ciocârliei Maria Ciobanu, haiducii şi boierii erau stăpânii ţinuturilor. Din bătrâni se povestește că la temelia fiecărei case vechi este posibil să se găsească găleți de aur îngropate din vechime.
“Pe dealurile din localitate se poate observa de multe ori un fenomen ciudat, pe care localnicii l-au denumit „jocul banilor”. În zonă circulă chiar și superstiții legate de blestemul aurului. Atunci când cineva se îmbogățește peste noapte se spune că a dat peste o comoară îngropată, iar atunci când alți localnici mai înstăriți mor subit vecinii spun că i-a ajuns blestemul aurului. În anumite locuri din comună se pot observa periodic fenomene ciudate. Sunt niște lumini, ca niște flăcări care ies din pãmânt, se spune cã asta se numește jocul banilor, cã banii strãlucesc din pãmânt. Am încercat și eu o datã sã merg pânã acolo, am crezut la început cã era un incendiu, dar, atunci când m-am apropiat, fenomenul a dispãrut. La noi în comună se spune că sunt comori îngropate, de boierii care au trăit pe aici și de haiduci”, ne povesteşte un bătrân al satului.

Boierii şi haiducii fac istoria la Roşiile

Stãpânii terenurilor și pãdurilor din zonã erau boieri precum Greceanu, Piscureanu, Chiricel. Moștenitorii acestora au revendicat zeci de hectare de pãdure, terenuri și chiar clãdiri. Pe lângã haiducul Dragu, care este cel mai cunoscut, au mai fost în zonã și alți „lotri”, cum era de exemplu Iagãru din Sãscioare.
„Boierul Piscureanu avea și un magazin la cooperativã. Clãdirea i-a fost restituitã și a fãcut în ea tot un magazin, de parcã ar fi fost destinatã pentru asta. Noi avem pãduri întinse aici, și mai sunt și comune vecine care au pãdure, de exemplu la Balaciu, pentru cã acolo au fost pãdurile boierilor, are au împroprietãrit oamenii. Dupã aceea pãdurile s-au înstrãinat prin cãsãtorie, sau li s-au confiscat celor care au fost considerați chiaburi. Rudele lui Crăpătureanu de exemplu le-au vândut, pe terenurile lor și ale lui Greceanu făcându-se CAP-ul. Aici erau mai mulți haiduci, aveau drumurile lor ascunse, se întâlneau prin păduri. Unul dintre refugii este și pãdurea Cotoșmanu. Sunt și locuri prin pãduri care au fost denumite după ei. Avem și un loc care se numește „Fântâna Lotrilor”, în satul Balaciu, un sat mai izolat unde se puteau ascunde haiducii”, ne destăinuie primarul Ştefan Marinescu.
Comuna este de altfel înconjurată pe trei laturi de dealuri împădurite, care pe vremuri nu erau străbătute decât de câteva cărări, bătute de haiduci.

Fascinaţi de febra aurului

Nu de puţine ori necunoscuți au fost văzuți în comună, săpând noaptea după aur, în vechile locuri unde se spunea că s-ar fi refugiat haiducul Dragu. Aceste fenomene sunt observate de localnici periodic. Oamenii spun că au fost mai puternice în noaptea când a avut loc cutremurul din ‘77: „În noaptea cutremurului eu am văzut niște lumini puternice, ca niște flăcări ieșind din pământ. Au fost boieri, dar au fost și haiduci pe aici, aveau de unde sã aibã aur”. În zonã se mențin tot felul de legende și povești despre aur. Febra aurului se pare că i-a cuprins și pe necunoscuții care vin din alte zone, deoarece, acum câtva timp, liniștea localnicilor a fost tulburată de niște săpători misterioși, care scormoneau noaptea pământul prin păduri, pe lângă vechile conace și în locurile unde se spunea că s-ar fi ascuns în vremurile de odinioară haiducii din zonă.

“Cei care găsesc aur, nu mai au mult de trăit!”

„Mă anunțau localnicii, cã se auzeau zgomote noaptea pe lângă Balta Dragului sau în pădurea de la Balaciu, acolo unde se spune că s-ar fi refugiat haiducul Dragu. Nu am reușit să descoperim cine erau, dar au creat vâlvă aici, în localitate, pentru că, după plecarea lor începuseră și localnicii să sape după aur. Probabil cã știau ei ceva. Oamenii din zonă au spus că i-au văzut cu niște bâte, cercetând zona” , ne-a mărturisit primarul localității, Ştefan Marinescu.
„Despre cei care găsesc aur se spune că nu mai au mult de trăit, poate de aici și legendele cu blestemul aurului. Bine, ar putea exista și o explicație logică: în momentul când este dezgropat există niște oxizi care se eliberează și, dacă îi inhalezi nu mai trăiești mult. Dar nu se știe nimic sigur”, ne mai povesteşte viceprimarul localităţii, Doru Constantin Diaconu.

Letiţia Lazăr