La Teatrul Anton Pann s-a tras cortina peste stagiunea 2016-2017

Pentru Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea stagiunea 2016-2017 s-a dovedit a fi una reușită. După un an încărcat cu numeroase reprezentaţii, participări la festivaluri naționale și internaționale, sâmbătă 24 iunie la Teatrul Anton Pann s-a tras cortina.

“Toate lucrurile minunate” de Duncan Macmillan, spectacolul realizat de Adrian Roman și Tavi Costin, a făcut ca seara din sâmbăta aceea să fie cu totul și cu totul specială. Acest “spectacol plin de bucurie… minunat, trist și teribil de amuzant” s-a bucurat de un real succes, interacțiunea actorului permanent cu publicul a fost îndelung aplaudată de către cei prezenți. Dar pentru început aducem în atenția dumneavoastră cele șase premiere. Ca de fiecare dată o premieră reprezintă un eveniment și este așteptată cu un real interes și multă bucurie în același timp de către către cei care iubesc teatrul.
Stagiunea a debutat pe 1 octombrie cu TNT – un spectacol de improvizație exploziv realizat de Mihaela Sârbu, cunoscută actriță de teatru și film, conf. univ. dr. la Catedra de Arta Actorului în cadrul U.N.A.T.C București. Mihaela Sîrbu, trebuie precizat, este fondatoarea Teatrului Fără Frontiere și a primelor cursuri de improvizație din România. Din seria teatru contemporan- autori romani, după această primă premieră, Teatrul Anton Pann a pus în scenă spectacolul “Crize” de Mihai Ignat, regia Bogdan Tudor Pelerin. Au urmat două premiere naționale. Este vorba despre „YEN” de Anna Jordan, regia Adrian Roman, scenografia Traian Tuță și Adrian Roman, un spectacol despre care s-a dus vestea și care încă de la premieră a primit numeroase aprecieri. Articolele din presă și mai ales din presa de specialitate au scos în evidență construcția spectacolului și jocul de excepție al actorilor. Cea de-a doua premieră, tot la nivel naţional, a fost spectacolul “Nerium Park” de Josep Maria Miró, regia Tudor Lucanu. După cum s-a văzut de a lungul anilor, lucrul cu regizorii de marcă invitați au antrenat trupa ducând-o la performanță. Vorbim aici, în ultimii cinci ani, de Cristi Juncu, Vlad Massaci și mai tânărul Tudor Lucanu care și-a făcut deja un nume în breasla domniei sale. La toți aceștia mai adăugăm și numele lui Adrian Roman, managerul Teatrului Anton Pann din Rm. Vâlcea care, din dragoste pentru teatru, lucrează pro bono.
De fiecare dată teatrul a avut în vedere și spectacolele pentru copii. În cadrul programului: să învățăm drumul spre teatru!- teatrul de animație pentru copii şi bunici, actorii păpușari ai Teatrului Anton Pann au pus în scenă două spectacole: “Jack și vrejul de fasole” spectacol de teatru de animație,scenariul, regia si scenografia- Valentin Ligi și “Căsuța Prietenilor” regia şi scenografia Valentin Ligi, după un scenariu de Maria Gornic. Programul trupei de actori păpușari continuă și în sezonul estival. Ei vor participa cu spectacole susţinute în cadrul evenimentelor locale şi a festivalurilor la care sunt invitați să participe. Ca exemplu amintim participarea din vara aceasta la Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii “Cărăbuş” de la Brăila. Acestea au fost cele șase premiere ale stagiunii. Dintre ele, spectacolul care a atras cei mai mulţi spectatori, dar şi cele mai multe aprecieri din partea criticii de specialitate a fost „YEN” de de Anna Jordan, regia Adrian Roman.

Prezențe în festivaluri

Spectacolele Teatrului Anton Pann au fost selectate în festivaluri naționale și internaţionale precum: “YEN” de de Anna Jordan, regia Adrian Roman, prezent la Festivalul de Teatru Nou de la Arad și Festivalul de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret ”fesTIN” Caracal; „UBU REGE” de Alfred Jarry, traducerea Romulus Vulpescu, regia şi scenografia Tudor Lucanu, la Festivalului de Teatru “Râmnic Interfest” Rm Vâlcea și Festivalului de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) Piatra Neamţ; RESPIRĂ de Duncan Macmillan, traducerea şi regia Adrian Roman la Festivalului de Comedie de la Caracal și Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio”Davila Interfest” Piteşti. Și spectacolele pentru copii au fost prezentate la festivaluri. Astfel “Jack și vrejul de fasole” regia şi scenografia Valentin Ligi a participat la Festivalului de Comedie de la Caracal.

Premii obținute în festivaluri

La majoritatea festivalurilor la care au fost invitați, actorii Teatrului Anton Pann s-au bucurat de premii: premiul pentru cel mai bun actor- Vlad Bîrzanu pentru rolul Ubu din spectacolul “UBU REGE” la Festivalului de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) de la Piatra Neamţ, premiul pentru regie – Adrian Roman, premiul special al juriului și premiul pentru interpretarea unui rol feminin – Maria Simona Arsu, trei premii pentru spectacolul “Respiră” la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio ”Davila Interfest” Piteşti. Teatrul Anton Pann este onorat de invitațiile primite la aceste evenimente, ele arată succesul și dezvoltarea artistică din ultimii ani. Aici s-au format actori de primă mână care în prezent sunt și joacă la prestigioase teatre din țară: Cătălin Vieru la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, Ciprian Nicula și Vlad Bîrzanu la Teatrul Național din București, toţi trei nominalizați la Gala Premiilor UNITER. Lista se completează cu alți actori care au evoluat pe scena Teatrului Anton Pann: Emilian Mârnea, Florin Călbăjos, Ioana Predescu, Amalia Huțan, etc. Două dintr actrițele Teatrului Anton Pann sunt distribuite și în film. O amintim pe Mădălina Ciotea pe care ați văzut-o în “Element 1” (2013) “De ce eu?” (2015) si Toni Erdmann (2016) și Maria Simona Arsu care a jucat “6,9 pe scara Richter”( 2016) si “The Devil Complex” (2016).

Prezențe pe scena teatrelor bucureștene

Despre calitatea spectacolelelor și profesionalismul actorilor de la Teatrul Anton Pann se știe. Așa că în ultimii ani trupa a fost invitată să susțină spectacole și pe scena altor teatre, cu precădere cele din București. Conform parteneriatelor încheiate în stagiunea 2016-2017 Teatrul Anton Pann a prezentat pe scena Teatrului Excelsior spectacolul “TNT” realizat de Mihaela Sârbu și „Vermine Radiante” de Philip Ridley, regia Botos Balint, iar pe scena Teatrului de Comedie București spectacolul „RESPIRĂ” de Duncan Macmillan, regia Adrian Roman, două reprezentații.

Parteneriatele cu alte instituții au făcut ca pe tot parcursul acestei stagiuni la Teatrul Anton Pann să aibă loc numeroase evenimente artistice: spectacole invitate ale unor teatre din țară, concerte de muzică, lansări de carte, difuzarea unor filme cu caracter documentar, acțiuni caritabile cu strângere de fonduri, toate aceste marcând și unele zile de importanță națională și nu numai. Trecem în revistă și proiectul de teatru care s-a desfășurat pe parcursul mai multor module, opt la număr. „Sesam” așa s-a numit acest proiect educațional de dezvoltare personală prin cursuri de teatru, proiect care le-a oferit elevilor mai multe oportunități, și anume: oportunitatea de a descoperi și înțelege sensul meseriei de actor, stimularea creativității, a dinamicii de grup și a spiritului ludic, dobândirea încrederii de sine, întărirea capacității de concentrare, dezvoltarea abilității de integrare armonioasă în grup, relaxarea și eliberarea de stres și în același timp promovarea imaginii liceului. Partenerii acestui proiect, alături de Teatrul Anton Pann au fost Consiliului Școlar al Elevilor C.N.I.M.B. și Colegiul Național de Informatică ”Matei Basarab”.
Pentru a vă face o idee cât de cât despre ceea ce a însemnat stagiune 2016-207 am adus în atenția dumneavoastră câteva dintre activitățile cele mai importante desfășurate la Teatrul Anton Pann. La final se cuvine să amintim și numele actorilor care sâmbătă de sâmbătă ne-au făcut serile mai frumoase: Mădălina Ciotea, Maria Simona Arsu, Andrei Brădean, Vlad Bîrzanu, Radu Constantinov, Iulia Antonie, Andrei Cătălin, Tavi Costin, Ana Şuşca, Cristian Alexandrescu, Olimpiu Blaj, Szász Reka, Andrada Fuscași, Vladimir Purdel și Alexandru Beteringhe. De aceea cu drag le urăm o vacanță revigorantă și îi așteptăm cu nerăbdare în septembrie pe scena Teatrului Anton Pann. Redeschiderea stagiunii este prevăzută pentru jumătatea lunii septembrie 2017, când publicul va fi primit cu spectacole noi şi cu numeroase surprize. Vacanță frumoasă vă dorim și dumneavoastră și așteptăm stagiune 207-2018.

Daniela Stefanescu
PR Teatrul Anton Pann