Întâlnire cu Daniel Cristea Enache

Iubitorii de literatură pot să-i cunoască şi să discute cu scriitorii Diana Farca şi Daniel Cristea Enache. Cei doi se vor afla la Râmnicu Vâlcea, vineri 26 februarie, la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” unde are loc de la ora 17.00 lansarea romanului “La limită” a Dianei Farca.

Aveţi ocazia de a intra în dialog cu unul dintre cei mai cunoscuţii tineri critici din România, un om profund dedicat literaturii române pe care o promovează intens pe on line.
Daniel Cristea Enache este autor, eseist, critic literar şi istoric literar. Este conferenţiar universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universităţii din Bucureşti. A absolvit în 1996 Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, ca şef de promoţie. În 1997 a absolvit Masteratul de Literatură Modernă şi Contemporană la Facultatea de Litere din Bucureşti. Din 2005 devine doctor în Filologie (summa cum laude) al acestei universităţi, cu o teza despre Ion D. Sîrbu.
A fost corector la Contemporanul–Ideea europeană (1994-1996), apoi redactor la Caiete critice (1996-1999), asistent de cercetare la Institutul de Istorie şi Teorie Literară G. Călinescu (1997-2002), asistent la Catedra de Literatură română a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti (din 2000), secretar general de redacţie la Editura Fundaţiei Culturale Române (din 1999), ulterior director la Editura Institutului Cultural Român şi redactor asociat la Adevărul literar şi artistic(2003-2005), director de imagine la Grupul Editorial Corint (2005-2007).
În prezent, este conferenţiar universitar, consilier editorial la Editura Polirom şi cronicar literar la revista Observator cultural.
A ţinut săptămânal cronica literară în Adevărul literar şi artistic (1997-2005), apoi în România literară (2005-2009).
Colaborări (cu cronici, studii, eseuri, interviuri, texte publicistice) la Ziarul de duminică, Cultura, Suplimentul de cultură, Idei în dialog, Bucureştiul cultural, 22, Ramuri, Caiete critice, în ziarele Evenimentul zilei, Gândul educaţional, Adevărul, precum şi pe portalul LiterNet. Are o rubrică la Radio România Cultural. Moderator al emisiunii Literatura de azi la TVR Cultural.
A contribuit la realizarea unor dicţionare de specialitate precum Dicţionarul esenţial al scriitorilor români şi Dicţionarul scriitorilor români, IV (coordonatori: Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu; 2001, 2002), Literatura română. Dicţionar de opere (coordonator: Mircea Anghelescu; 2003), Dicţionarul general al literaturii române (coordonator: Eugen Simion; 2004-2006).
A fost coordonator al colecţiei Scriitori români la Editura Corint. Este coordonator al colecţiei Opere la Editura Polirom.

Lucrări publicate :
• 2001 – Concert de deschidere, prefaţă de C. Stănescu, la Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti;
• 2001 – Concert de deschidere, (ediţia a II-a), format electronic, prefaţă de Andrei Terian, Editura LiterNet;
• 2005 – Sertarul Scriitorului Român (Dialoguri pe hârtie), Editura Polirom;
• 2005 – Bucureşti Far West (Secvenţe de literatură română), Editura Albatros;
• 2006 – Un om din Est (Studiu monografic), prefaţă de Dumitru Micu, Editura Curtea Veche;
• 2007 – Convorbiri cu Octavian Paler, Editura Corint;
• 2009 – Timpuri noi (Secvenţe de literatură română), Editura Cartea Românească;
• 2010 – Lyrica magna (Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu), Editura Curtea Veche
Partener media al acţiunii de vineri este Revista “Literatura de azi”.