Inedit! Sculptorul retras în pădure

Sculptor, pictor și poet – toate aceste calități artistice se regăsesc la un vâlcean. Cu zeci de creații vândute ad-hoc peste hotare, Florin Bogoslov se poate considera unul dintre cei mai vânduți artiști vâlceni în străinătate.


Aflat la vârsta senectuții, artistul vâlcean își mai dorește acum un singur lucru: să își deschidă în curtea casei un muzeu iar lumea să îi admire operele. Florin Bogoslov este originar din comuna Vlădești, județul Vâlcea. Acum 40 de ani a descoperit că-i place arta sub orice formă s-ar prezenta ea și a început să creeze. Intâi a fost sculptura dar, treptat, a descoperit că se pricepe și la pictură și la poezie. “Este locul meu de postat, aici o să fiu şi înmormântat, în grădina mea. Am sculpturi în toată Europa, sper să mai pot face în continuare. Toată povestea a început acum 40 de ani. Totul a început din pasiune. În anul 1965, era un singur televizor, în toată comuna, ţin minte şi acum, la un profesor acasă, Toader îl chema. Mergeam toţi acolo şi ne uitam la Telenciclopedia, emisiune care ne plăcea la toţi copiii. Primul obiect adevărat l-am făcut zece ani mai târziu, cu nişte dălţi improvizate, făcute la un atelier. Am sculptat direct pe o piatră aflată în apropierea unei văi. Le-a plăcut la oameni şi acum am sute. Sunt 40 de ani de când sculptez, pictez şi scriu poezii. Am avut şi o expoziţie la Casa Simian, a venit un străin şi a cumpărat tot, am avut noroc. Îmi place să sculptez în marmură şi în lemn. Aici mai mult în lemn, suntem în pădure. Am încercat să-i învăţ şi pe copii, aici la o şcoală, s-au înscris 20, 30, dar ei abia aşteaptă să scape de cursuri… S-au rărit pe fiecare zi până nu au mai venit”, spune FLORIN BOGOSLOV.


Cea mai dragă îi este însă sculptura. Ca materiale foloseşte piatra şi lemnul, dar nici marmura nu îi este străină. Deși nu este membru al vreunei asociații a artiștilor plastici, creațiile sale au ajuns și peste granițele țării. Artistul își amintește și acum cum, în urmă cu vreo 13 ani, un pasionat de artă străin i-a cumpărat pe loc toate lucrările dintr-o expoziție personală ce a avut loc la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea. Între timp, artistul și-a refăcut colecția de lucrări de artă, iar curtea casei și-a transformat-o în muzeu, un muzeu în aer liber cu care se mândresc și autoritățile locale. Și cum să nu fie mândre când acum aproape un deceniu, Florin Bogoslov i-a transformat primarului Sorin Ghiță un copac din curtea casei într-o adevărată operă de artă pe care o admiră toată lumea care trece prin Vlădești.
“Ne mândrim cu domnul Bogoslov. A început cu mulţi ani în urmă. Vedeţi ce iese din mâinile acestui artist. Trebuie fructificat acest muzeu în aer liber. Banii pentru o amenajare ar trebui să vină din eventuale sponsorizări. Ajutându-l pe dânsul practic ne ajutăm pe noi, ca şi comunitate”, completează Cătălin Mamotă, consilier local Vlădești. Artistul din Vlădești spune că mai are încă multe planuri de viitor, dar cel mai mult i-ar plăcea ca grădina casei, locul care-i servește și ca atelier, și ca sală de expoziție, să fie deschisă publicului pentru ca toți cei interesați să îi poată vedea creațiile. (G.C.)