INEDIT! Masca lui Ceauşescu, la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea

Una din piesele de rezistenţă expuse la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea este o mască mortuală cu o poveste impresionantă. Obiectul din bronz, unic la nivel european a fost descoperit la Ocnele Mari, datează de pe vremea dacilor şi mai bine de 20 de ani a stat în casa fostului dictator, Nicolae Ceauşescu.


Prea puţini vâlceni ştiu de existenţa piesei din bronz de la Muzeul Judeţean. Mai mult decât atât, o parte dintre vizitatori îi contestă autenticitatea şi spun că este realizată în zilele noastre. Masca este unicat, are o valoare inestimabilă, dar şi o poveste impresionantă. A fost descoperită la Ocnele Mari, în anul 1978, de un arheolog renumit, Dumitru Berciu. Reprezintă o zeitate locală şi a fost depusă pentru scurt timp la Institutul de Arheologie de la Bucureşti. De mască a auzit imediat şi fostul dictator, Nicolae Ceauşescu, cel care a luat-o la vila din Bucureşti unde a fost expusă timp de 20 de ani. Abia după Revoluţia din 1989 a ajuns la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea.
“Este una din piesele de rezistenţă a Muzeului Judeţean. Are o poveste interesantă, atât ca valoare istorică, cât şi ca valoare politică, să spun aşa. A fost descoperită în anul 1978 de marele arheolog, Dumitru Berciu, în timpul sărbătorilor de la Ocniţa, în Cetatea 1, într-o cameră subterană. Este o piesă geto-dacică. Reprezintă o zeitate locală şi este o copie după zeităţile romane sau greceşti. Piesa este unicat la nivel naţional şi european şi imediat după ce a fost descoperită a fost dusă la Institutul Arheologic de la Bucureşti unde a făcut furori. Face parte din categoria “tezaur naţional”. Nicolae Ceauşescu a auzit de piesă, a vrut să o vadă şi, mai mult decât atât, a sechestrat-o. A atârnat-o în vila din Bucureşti unde locuia în permanenţă. După 1990 piesa a fost redescoperită şi adusă acasă, la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea. Restauratorul de metale de la vremea respectivă, doamna Rodica Buhoi, a curăţat-o cu o substanţă şi apoi a întărit-o cu răşină. De la Nicolae Ceauşescu s-a întors într-o stare avansată de degradare. Din păcate acolo nu a beneficiat de parametri optimi de temperatură şi umiditate. Doar în muzeu poate să fie păstrată bine, vă daţi seama că este din bronz care interacţionează cu umiditatea”, ne-a declarat Claudiu Tulugea, director Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea.
Masca a fost făcută dintr-o foiţă de tablă de de bronz de doar doi mililetri. Face parte din categoria “tezaur naţional” şi poate să fie admirată zilnic la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea.

Gabi CÎRJALIU

Share...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0