Iluminatul public de sărbători şi utilizarea banului public

Suntem cu toţii fascinaţi şi aşteptăm perioada de sărbători cu nerăbdare să participam la amenajarea localităţilor, la târgurile de Crăciun. Dar ce dă partea de feerie şi starea de sărbători de iarnă este îndeosebi iluminatul de sărbători din pieţele oraşelor, pe străzile principale, prin parcuri, artere etc.

Dar totuşi acest iluminat înseamnă cost din banii contribuabililor, atât pentru achiziţia de corpuri de iluminat sau, în unele cazuri, închirierea acestora, dar şi costurile de montaj, demontaj, design şi costul energiei electrice. Toate acestea ar trebui să fie publice, pentru ca fiecare cetăţean să înteleagă costurile, să ştie cât s-a plătit şi ce s-a plătit din banii fiecăruia, precum şi cu cine au fost cheltuiţi aceşti bani şi dacă în unele localităţi aduc plus valoare prin sporirea numărului de turişti, care aduc şi bani cheltuiţi în localitătile respective.
Să nu uităm că fiecare dintre noi suntem consumatori de servicii publice şi, din taxele şi impozitele fiecăruia dintre noi, atât ca persoane fizice, cât şi companiile din localităţile respective, sunt suportate aceste costuri.
InfoCons este alături de fiecare cetăţean care fiind şi consumator de servicii publice realizează studii comparative pentru a veni în întâmpinarea informării transparente.
Conform studiului realizat în 2015, privind cheltuielile cu iluminatul public, înregistrate de către Primăriile Reşedinţă de Judeţ din România, cât şi de către Primăria Municipiului Bucureşti, în anul 2013, cea mai mare cheltuială cu iluminatul public a fost înregistrată la Primăria Municipiului Bucureşti, şi anume 90.000.000 lei, iar cea mai mică cheltuială s-a înregistrat la Primăria Vaslui, 318.307,97 lei.
Pentru anul 2014, cea mai mare cheltuială cu iluminatul public a fost înregistrată la Primăria Braşov, şi anume 17.996.000 lei, iar cel mai mic cost la Primăria Tulcea în cuantum de 360.000 lei.
De asemenea, din datele care au rezultat în urma studiului, au fost extrase următoarele informaţii:
36,36% dintre primarii folosesc şi tehnologie LED
24,24% au achiziţionat corpuri de iluminat prin licitaţie
18,18% au achiziţionat servicii de mentenanţă şi reparaţii prin licitaţie
În ceea ce priveşte costurile energiei electrice, la Arad preţul este de 577 lei / MWH, de 3 ori mai mult decât la Buzău unde preţul este de 178 lei / MWH sau decât la Piatra Neamţ unde preţul este de 161,25 lei / MWH + taxe şi contribuţii de reglementare.

InfoCons (www.infocons.ro)
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*
*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom