Gutău nu este sfânt, dar face lucruri gata de sfinţit

Actuala noastră redacţie nu a făcut parte niciodată din corul lăudătorilor actualului primar de Râmnic. Nu am scris cărţi despre el, nu ne-am transformat nici în avocaţi, dar nici în judecători. Nu am strâns semnături pentru a-l face cetăţean de onoare, dar nici nu l-am înjurat şi denigrat cum au făcut alţii. Nu am crezut că este un primar perfect, dar nu am crezut nici că este infractor. Am scris mereu obiectiv despre acţiunile sale politice şi administrative, am susţinut campaniile sale electorale când ne-a solicitat, nu le-am susţinut când a preferat alţi jurnalişti.

Am discutat direct de zeci de ori în mandatele sale cu el, cu apropiaţi de ai săi, i-am cunoscut proiectele, discursurile, i-am contabilizat promisiunile, am realizat interviuri, l-am fotografiat prin oraş dar şi în conferinţele de presă. Nu l-am ocolit când era căzut. Nu l-am asaltat când era pe cai mari.
Recunoaştem că este greu, de multe ori, să fi perfect echidistant, neutru şi obiectiv faţă de toate persoanele cu funcţii publice din un oraş mic ca al nostru. Dar cu Mircia Gutău, cum necum, am reuşit!
Recent, discutând la o cafea am ajuns însă la o concluzie. Mircia Gutău evident că nu este un sfânt, nici nu are pretenţia de a fi, şi nu este un om perfect. Dar permanent, lună de lună, în toate mandatele sale, a dat serios de lucru preoţilor din Râmnic sau ar fi putut da, pentru că aceştia nu au fost chemaţi la finalizarea tuturor lucrărilor sale. Acest om a iniţiat, a organizat, a presat să se facă lucruri. Să se construiască în oraş permanent ceva sau să se repare. Poduri, străzi, grădiniţe, biserici,pasaje,parcuri,statui, locuri de joacă, parcări, sedii de clădiri publice, pieţe, trotuare, staţii de autobuz, sedii de poliţie locală, sensuri giratorii, bretele, canale, termoizolări, acoperişuri, staţii de producţii, podeţe, scări de acces spre cartiere, străzi noi, dispensare, săli de sport, curţi moderne, bulevarde, sisteme de iluminat,magazine,terenuri de sport.
A fost mereu prezent oriunde în oraş, punctual la primărie, cunoaşte fiecare bloc din oraş deşi nu s-a născut aici, fiecare stradă,fiecare problemă, fiecare proiect.
Administraţiile din ţara noastră nu au nevoie de sfinţi, nici de îngeri, nici de credincioşi ultraşi, nici de patrioţi deşănţaţi, de politicieni şi în niciun caz de demagogi.
Dar fiecare sat, comună, oraş sau municipiu au nevoie de oameni care fac lucruri ce ar merita sfinţite! Care fac lucrări gata bune de sfinţit!

Traian GUMINSKI