FOTO/VIDEO Zile de bucurie pentru copiii cu sindromul Down! Zonele pitorești din zona Horezu le-au readus zâmbetul pe buze

Pentru zeci de copii cu sindrom Down și părinții finalul săptămânii trecute a fost unul de vis. Festivalul Bucuriei, organizat pentru al doilea an, i-a reunit în Zona Horezu, peste 150 de persoane fiind prezente.


Activitățile au fost diverse, de la călărit până la lecții de olărit și câteva ore într-o brutărie. Aceste ateliere tematice le-au readus zâmbetul pe buze participanților, copii, adolescenți sau părinți. “Toți părinții prezenţi aici ne-am dorit să avem copii fără probleme. Așa a fost să fie, însă, dar eu cred că este o binecuvântare pentru noi, cu toate greutățile pe care le întâmpinăm. Copiii cu sindromul Down trebuie îngrijiți și însoțiți toată viața. puțini dintre ei reușesc să ajungă la o independență. Scopul nostru acesta este dar nu reușesc toți. Ne-ar plăcea ca și societatea să ne ajute așa cum am văzut de exemplu în Franța, unde erau tineri cu acest sindrom angajați în restaurante”, spune Florin Mărăcine, președintele Asociației Down Vâlcea și organizator.


“După cum bine știm, copiii cu sindrom Down în particular și cei cu diverse dizabilități în general au probleme cu incluziunea socială, că ne place să recunoaștem sau nu. Nu găsim mereu sprijinul comunității pentru integrarea lor. Noi ca și asociație reușim să ne întâlnim în fiecare săptămână pentru a practica sport, facem de două ori pe săptămână karate. Am avut și un curs de dans pe care îl vom continua și la toamnă. și serbări tematice de fiecare dată când avem ocazia. Din păcate nu avem un spațiu al nostru, ne întâlnim în spații improvizate la Biblioteca Județeană sau unde mai avem ocazia. Cu colegii din țară ne vedem la câteva luni. Pentru noi sunt importante aceste momente, îmbunătățesc calitatea vieții și pentru copii și pentru părinți. Ne ajutăm unul pe altul să depășim situația. Nașterea unui copil cu sindromul Down este o traumă care nu poate să fie trecută ușor, fără ajutor”, completează Claudia Mărăcine, organizator.


Participanții au venit din toate colțurile țării și timp de două zile au socializat, au schimbat impresii și s-au destins. “Sunt niște momente deosebite, aproximativ 80 de copii cu sindromul Down se întâlnesc, alături de familie. Lăudăm pe această cale asociația de la Vâlcea care a reușit să adune 19 asociații din România, un record greu de atins. Chiar îi invidiez. În București sunt 2000 de copii cu sindromul Down, iar în diverse activități sunt prinși doar 200. Restul de 1800 sunt în case, nu-i mai poți scoate de acolo cu timpul și deprind tulburări grave de comportament”, a spus și Paul Dărăban, președintele Asociației Down București.
Astfel de manifestări ce au ca scop implicarea persoanelor cu Sindrom Down în activitățile specifice capacităților lor cognitive, încurajarea creativității și integrarea lor socio-emoțională într-un mediu protejat sunt destul de puține în țară, spun părinții.

Gabi Cîrjaliu