FOTO/VIDEO Tânără din Belarus, îndrăgostită de Vâlcea! Elena Zamulina călătorește în România de mai bine de zece ani și de un an locuiește la Râmnicu Vâlcea

Elena Zamulina este o tânără din Belarus care s-a îndrăgostit de România. De mai bine de zece ani ne vizitează țara și a învățat singură limba lui Eminescu. Lena și-a petrecut ultimul an la Râmnicu Vâlcea, în cadrul unui proiect european de voluntariat și s-a integrat perfect.


Lena s-a îndrăgostit pentru prima dată, la 18 ani, de un român. Asta a ambiționat-o să învețe singură limba lui Eminescu și a lui Brâncuși. Acum mai bine de zece ani a ajuns pentru prima dată în România, țară care a fermecat-o. Au urmat apoi multe vizite. De un an locuiește la Râmnicu Vâlcea, printr-un program european de voluntariat. Tânăra din Belarus spune că la noi în țară se simte ca acasă. Deși a fost tentată să se stabilească definitiv la Râmnicu Vâlcea, Lena s-a decis să se întoarcă în țara natală, acolo unde va lucra pentru Ambasada României din Belarus. „Când aveam 18 ani m-am îndrăgostit de un băiat din Moldova. Am început să fiu interesată de tot ce înseamnă România. M-am apucat să învăț limba română, așa cum am putut. Din iubire s-a născut dragostea de România. În țara voastră am ajuns prima dată în 2007, pe Litoral. Acum am venit la Râmnicu Vâlcea pentru un an, într-un program de voluntariat. Aici mă impresionează foarte mult natura și oamenii. Românii sunt ospitalieri, poate și grație religiei. Văd că preoții vin la multe evenimente. Eu aici mă simt ca acasă și aici oamenii sunt ortodocşi, eu simt că suntem frați. Acum o să revin acasă, am o ofertă de angajare la Ambasadă, dar cu siguranță voi mai veni aici. O să-mi fie dor mereu de România. Îmi plac și specialitățile culinare, ciorbele, micii, mămăliga. În plus totul este ieftin și de fiecare dată mă simt bine într-un restaurant. Celor din Belarus le voi spune să viziteze România pentru că este o țară minunată!”, spune Elena Zamulina.


„Lena este foarte credincioasă” – Paroh Cristian Bănuță

Toți cei care au cunoscut-o pe tânăra din Balarus au îndrăgit-o. Fire credincioasă, Lena a participat la slujbele de duminică și de sărbători și a mers în pelerinaje alături de vâlceni. Parohul Bisericii Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”, Cristian Bănuță crede că Lena este un om deosebit și se bucură de fiecare dată când tânăra din Belarus vine la slujbele bisericești, dar și în pelerinaje: „Am cunoscut-o pe domnișoara Elena Zamulina la biserică. A venit acolo și noi organizăm pelerinaje. S-a înscris la unul dintre ele și a cerut informații. Așa am intrat în vorbă, am aflat că este din Belarus și va mai sta pe aici. A mers în pelerinaj, ne-am cunoscut mai bine și uite așa am strâns trei pelerinaje împreună. În ultimul dintre ele am fost în Maramureș și am ajuns aproape de granița cu Ucraina. Duminica vine la Sfânta Liturghie, o văd mereu între enoriașii din Vâlcea. A învățat limba română rapid. Ceea ce vă pot spune eu este că e apropiată de biserică. Alți tineri când vin în România aleg cu totul alte locuri pentru petrecerea timpului, ea vine aproape de Dumnezeu. Ne bucurăm de prezența ei de fiecare dată. Deja o considerăm de-a noastră”.


„Elena este voluntara noastră venită printr-un program de voluntariat. A venit aici să își perfecționeze limba română și în patru luni deja ne vorbește foarte bine limba. Este o fire credincioasă, este ortodoxă și promovează și valorile spirituale. Toți voluntarii au câte ceva de învățat de la ea. Mereu vine cu inițiative, este un adevărat lider”, completează și Cătălin Soare, reprezentant Forumul Cetăţenesc pentru Acţiune Socială şi Educaţie Civică, fundația unde Lena este voluntar.
Elena Zamulina are 30 de ani și s-a născut la Minsk, acolo unde a fost profesoară.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning
Foto arhiva personala