FOTO/VIDEO Protest al sindicaliștilor de la Cartel Alfa

CNS Cartel Alfa – filiala Vâlcea a organizat o acţiune de protest în faţa Prefecturii, timp de aproximativ o oră. La protest au participat câteva zeci de persoane, deși organizatorii așteptau o prezență cu mult mai numeroasă. Sindicaliştii cer blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat, o decizie care în opinia lor va pune o presiune nejustificată pe umerii angajatului.

O altă revendicare a CNS Cartel Alfa este modificarea legii dialogului social 62 din 2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile. Proteste au fost în alte șase județe ale țării iar pe data de 4 octombrie a fost programat un miting de amploare la București, în Piața Victoriei. “S-a aprobat la nivel de conducere a sindicatului s-a aprobat această formă de protest pentru două motive principale: intenția Guvernului de a transfera protecția socială la angajat și modificarea legii 62 pentru faptul că la nivel național nu mai există contract colectiv de muncă. Există acum o singură formă de contract colectiv de muncă, la nivelul unităților. 85 la sută dintre angajați sunt acum neprotejați pentru că nu s-au mai încheiat astfel de contracte. Vom avea un miting de amploare și la București.”, a declarat Ilie Păunescu, președinte Filiala Vâlcea Cartel Alfa.


“Trebuie să ne adunăm mai des, să vadă și guvernanții că mai existăm! Avem două revendicări la care nu vom renunța! Le transmitem guvernanților să modifice de urgență aceste legi care nu sunt în favoarea salariaților”, completează vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa” Vâlcea, Ionel Vâncea.
Angajatul plăteşte acum 16,5% contribuţii sociale şi 16% impozit pe salariu. De la 1 ianuarie 2018 angajatul va plăti contribuţii sociale de 35% şi 10% impozit pe salariu. Tot de atunci, angajatorul nu va mai plăti nicio contribuţie socială.


Gabi Cîrjaliu