FOTO/VIDEO O familie din Nicolae Bălcescu își vinde produsele eco direct din solar

O familie din comuna vâlceană Nicolae Bălcescu a reușit să pună pe picioare o afacere profitabilă. Oamenii cultivă legume eco și nu duc lipsă de clienți, își vând produsele direct din solarii.


Familia Moșteanu a început afacerea acum opt ani, cu două solarii. Au investit banii câștigați și acum cultivă legume pe o suprafață dublă. În fiecare solar doar producția de roșii este de minimum 5000 de kilograme pe sezon. Nu duc lipsă de clienți, produsele fiind vândute direct din solarii. “Produsele sunt foarte gustoase și suntem căutați acasă, nu trebuie să mergem cu ele în piață. Am început afacerea acum opt ani. A fost un moment inspirat, chiar nu cochetam cu munca în grădină, atunci cumpăram din piețe. S-a dovedit că este o afacere profitabilă și plăcută. Am început cu două solarii și 10 ari, acum ne-am dublat afacerea. Este vorba de multă muncă, de dimineața până seara. La noi nu există sărbători și nici sâmbete și duminici. Producția este una bună, eu cred că doar roşii avem 5000 de kilograme pe fiecare solar. Cred că știm să le cultivăm așa cum îi place românului. Gustul de la roșie este unul românesc sută la sută. Avem și reprezentanți ai aprozarelor care vin special. Probabil știm să alegem și semințele. Pe fiecare an experimentăm, cultivăm doar ce ne place și nouă. Ne ajută și solul, este mai mult pietriș și grăbește coacerea dacă are apă suficientă. Vrem să ne extindem, deja am mai făcut un solar și vrem să mai facem unul. Vrem să facem și cu încălzire, să producem până în decembrie măcar. Am fost căutați și de mari magazine, dar nu ne-am avântat pentru că avem unde să ne dăm produsele și înțeleg că ne oferă și un preț mai mic”, ne-a declarat Camelia Moșteanu, proprietar afacere.

În paralel, familia Moșteanu crește și struți, o atracție pentru localnici, dar și pentru cei care vizitează comuna Nicolae Bălcescu. “Am redus capacitatea de struți. Ce mai avem i-am grupat pe familii și valorificăm doar ouăle. Pentru anul viitor vrem să facem rost și de un incubator. E ușor cu creșterea lor, le trebuie mâncare și apă, nu sunt pretențioși. Fac față și la temperaturi scăzute și la temperaturi mici. Avem mâncarea necesară, noi o producem, nu cumpărăm nimic. Sunt și un punct de atracție special pentru turiștii care vin la pensiunile din zonă, dar și pentru copiii din comună”, completează Camelia Moșteanu, proprietar afacere.


De promovarea ambelor afaceri se ocupă mezinul familiei. “Părinții mei se ocupă cu organizarea, cu munca fizică, eu mă ocup de promovare, asta-mi place să fac. Lucrez în domeniul on-line și am făcut site, pagină de facebook, tot ce trebuie. Promovez ambele afaceri ale familiei. Perseverența este ceea ce-i face pe părinții mei să reușească”, spune și Cătălin Moșteanu, cel mai tânăr proprietar al afacerii de la Nicolae Bălcescu. Pentru viitor, vâlcenii ș-au propus să își mărească afacerea și să achiziționeze instalații de încălzire care să le permită să producă legume și în sezonul rece.


Gabi Cîrjaliu