FOTO/VIDEO Eroii nu se plâng, eroii se slăvesc! Lecție de istorie în orașul Marii Uniri pentru elevii din clasele V-VIII din Vaideeni

Peste 130 de elevi din clasele V-VIII care învață la școlile din comuna vâlceană Vaideeni au avut parte de o surpriză plăcută. Toți au mers într-o excursie de o zi și au asistat la o lecție de istorie în orașul Marii Uniri de la 1918, Alba Iulia.


Depunere de coroane la Cimitirul Eroilor

Elevii de la Vaideeni, însoțiți de cadre didactice și de membrii ai Fundației Vaideenii au plecat spre Alba Iulia la primele ore ale dimineții. Pentru mulți dintre ei a fost prima ieșire din județ. Copiii, alături de cadrele didactice care i-au însoțit, au depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor din orașul Marii Uniri de la 1918 și au asistat la o ceremonie simplă, dar emoționantă, în stil ardelenesc. În prezența autorităților județene și locale, civile și militare, a avut loc un ceremonial religios, depuneri de coroane și o defilare a gărzii de onoare, asigurată de elevi de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”.


Evenimentul s-a desfășurat cu începere de la ora 10.00. În deschiderea ceremonialului a fost ascultat Imnul Naţional al României, după care a urmat slujba de pomenire a celor căzuţi pe câmpul de luptă pentru neam şi ţară, oficiată de doi preoți, și alocuțiuni privind semnificația și însemnătatea zilei Armatei Române. Comandantul Colegiului Militar din Alba Iulia, Marcel Domșa, a spus, celor prezenți, că data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca o zi în care țara își sărbătorește Armata și pe cei aflați în slujba ei. Manifestările au continuat cu depunerile de coroane, jerbe și buchete de flori la Monumentul Eroilor, iar în final cei prezenți au putut urmări defilarea gărzii de onoare.


Vizită în Cetate

Elevii de la Vaideeni au vizitat Muzeul Unirii și Cetatea din orașul ardelean. Toți au rămas impresionați de ceea ce au văzut, fie că au fost Porţile Cetăţii, cele două catedrale, Traseul celor Trei Fortificaţii, celula lui Horea sau Muzeul şi Sala Unirii. S-au fotografiat, au cumpărat suveniruri și au sorbit explicațiile venite de la profesorii și învățătorii care i-au însoțit. După mai bine de două ore și jumătate, copiii au părăsit Cetatea Alba Carolina, o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.


O nouă lecție de istorie pe viu la Castelul Corvinilor

În drum spre casă, elevii au asistat la o nouă lecție de istorie pe viu la Castelul Corvinilor de la Hunedoara. După ce au admirat exteriorul castelului celui mai strălucit rege al Ungariei medievale, Matei Corvin, copiii au pătruns și în interiorul lui. Și de această dată au fost impresionați de ceea ce au văzut. Este și normal, din moment ce Castelul Corvinilor sau al Huniazilor cum i se mai spune, este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în top 10 destinații de basm din Europa. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu. Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Ioan de Hunedoara. Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare. Galeria și donjonul – ultimul turn de apărare, rămase neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, precum și Turnul Capistrano (după numele lui Ioan de Capistrano, un vestit călugăr franciscan) reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părți ale construcției. Ca bonus, elevii au mers și la Hațeg, unde au văzut dinozaurul pitic.

“Am încercat să-i fac să înțeleagă ce înseamnă dragostea de țară“

Pe tot parcursul excursiei, profesor de istorie la Școala Gimnazială “Luca Solomon“ Vaideeni, Oana Burticioaia, le-a fost ghid copiilor. În permanență, fie că se afla în autocar sau la obiectivele vizitate, cadrul didactic le-a povestit elevilor despre locurile prin care treceau, pe care le vizitau sau aveau să le viziteze. Oana este convinsă că elevii au avut ce învăța: “Eu am încercat să îi fac să înțeleagă ce înseamnă dragostea de țară și patriotismul. Fundația Vaideeni, reprezentată de domnii Aristin Dumitrescu și Cătălin Sîiulescu au reușit să acceseze un proiect prin care să dezvolte comunitatea cu privire la Marea Unire din 1918 și Centenarul Primului Război Mondial. Am depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor, am vizitat Cetatea din Alba Iulia și Castelul Huniazilor, am fost și la o mică expoziție de dinozauri. Fraza conform căreia “Eroii nu se plâng, eroii se slăvesc” îi aparține Reginei Maria, Regina tuturor românilor“.
Excursia elevilor din comuna vâlceană a fost punctul final al Proiectului cultural “Eroii nu se plâng, eroii se slăvesc”, realizat de Fundaţia Vaideenii şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin programul „Acces Centenar 2017”.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning
Proiectul cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale