FOTO/VIDEO Deschideți ușa, control de la salubrizare! Angajați ai primăriei și ai Romprest vor merge din bloc în bloc pentru a verifica dacă numărul persoanelor declarate pentru fiecare apartament este real

Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea vor demara controale la asociațiile de proprietari din municipiu. Decizia vine în urma suspiciunii că în diverse apartamente locuiesc mai mulți oameni decât sunt declarați și că implicit se plătesc mai puțini bani către firma de salubrizare care operează în oraș.

Angajați ai primăriei, alături de cei ai firmei de salubrizare vor merge din bloc în bloc și vor verifica dacă în apartamente locuiesc mai mulți oameni decât sunt declarați. Amenzile care vor fi aplicate în cazul constatării de nereguli pornesc de la 100 lei și ajung la 300 lei. Conducerea primăriei spune că s-au făcut deja verificări preliminare și că s-au găsit și 20 de persoane în plus la unele asociații de proprietari.


“În urma constatării a mai multor nereguli privind declararea numărului de persoane care în unitățile locative din cadrul Asociațiilor de Proprietari și în vederea stabilirii corecte a contribuției corecte datorată operatorului local al serviciului de salubrizare, în perioada următoare se vor efectua o serie de controale. Ele vor fi făcute de către reprezentanții Serviciului de Relații Cu Asociațiile de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea și cei ai firmei de salubrizare. Acțiunea se va desfășura în baza prevederii contractuale stipulate în contractul de prestări de servicii. Amenzile aplicate se situează între 100 și 300 de lei. Se vor face verificări între situațiile declarate inițial de către administratorii Asociațiilor de Proprietari și situațiile actuale identificate pe baza listelor de plată de asociații afișate la fiecare scară. Din verificările făcute până acum, s-au constat și diferențe de zeci de persoane la câte o asociație de proprietari. Acest lucru are implicații majore în modul de calcul al contribuției datorate agentului de salubrizare”, spune Daniel Ionescu, purtător de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea.
Vâlcenii sunt de acord cu măsura adoptată de primărie, dar spun că nu vor primi pe nimeni în apartamente și că ridicarea gunoiului îi costă oricum mult.
“Să verifice, e bine, dar să nu intre la noi în casă, asta nu. E bine să nu se arunce gunoiul în stradă, avem un oraș frumos și așa trebuie să rămână. Oricum, prețul pentru strângerea gunoiului este unul mare, mai ales pentru pensionari”, spun oamenii.


Pentru depozitarea și ridicarea gunoiului râmnicenii plătesc 7,18 lei/persoană/lună, inclusiv TVA. Tariful pentru colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii este de 377,37 lei/tonă iar tariful pentru colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora este de 139,09 lei/mc (inclusiv TVA).

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning