FOTO/VIDEO Aeromodelismul, un hobby cu viitor! Sensei Liviu Bădescu l-a construit pe „Bruce Lee”, un avion de acrobaţie scos pe pista de încercare în urmă cu câteva zile

E o vorbă în popor cum că, de mici, băieţii ar fi pasionaţi de vehicule. Ce se întâmplă însă cu pasiunile lor pentru maşini, trenuri şi avioane când devin bărbaţi? Simplu, se transformă într-o pasiune şi mai mare. Este şi cazul lui Liviu Bădescu, un vâlcean care şi-a folosit meseria de bază, aceea de inginer în domeniul aviaticii, pentru a face din aeromodelism o artă.


De câţiva ani, Liviu Bădescu construieşte avioane de dimensiuni mici. El le proiectează, el le realizează şi tot el le pilotează spre încântarea prietenilor şi cunoscuţilor care sunt fascinaţi de măiestria şi îndemânarea într-ale pilotajului ale prietenului lor. Pasiunea lui Liviu Bădescu pentru avioane nu este una recentă. A terminat o facultate în domeniul aviatic şi chiar a lucrat în câteva fabrici de avioane din ţară mai mulţi ani. De aeromodelism s-a apucat însă în ultimii ani mai mult pentru a-şi satisface propria dorinţă de a zbura. Aşa se face că până acum a construit, la scară mică, câteva zeci de avioane. Unele sunt copii fidele după modele de succes cu care se zboară prin lume, altele sunt creaţii proprii. Ultima realizare este „Bruce Lee”, un avion de acrobaţie scos pe pista de încercare în urmă cu câteva zile. La demonstraţie şi-a invitat câţiva prieteni rămaşi cu ochi în sus la propriu, urmărind avionul ce se ridică de la sol şi se înalţă tot mai sus în zare. Se roteşte în aer, se dă peste cap, zboară în picaj, iar la final revine pe pista de aterizare ca o adevărată vedetă.


Chiar dacă atunci când vine vorba de aeromodelism, lucrurile par a fi o joacă, în spatele acestei pasiuni stă multă muncă, documentare şi încercări. Liviu Bădescu este însă convins că, ceea ce este astăzi un hobby ar putea deveni mâine un lucru cât se poate de serios de pe urma căruia ar putea beneficia industria aeronautică din România. Asta a fost şi ideea când şi-a cumpărat un teren într-o localitate din apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea pe care a transformat-o în pistă de încercare pentru avioanele pe care le construieşte. Visul lui Liviu Bădescu este acum acela de a realiza şi la Râmnicu Vâlcea un club de aeromodelism şi o pistă mai mare în care cei pasionaţi de acest sport să poată zbura cu avioanele lor. Este însă nevoie de bani, iar statul român nu se implică prea mult în sprijinirea dezvoltării acestei pasiuni, majoritate celor care fac aeromodelism susţinând din buzunarul propriu acest hobby.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning