FOTO/VIDEO 131 de jandarmii și jandarmerițe de la Drăgășani au primit gradul de Sergenți majori

Emoții mari la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgășani. 131 de elevi au devenit oficial „Sergenți majori” după doi ani de studiu și de pregătire militară intensă. Toți au fost repartizați către locuri de muncă din România, peste 80 la sută dintre ei urmând să ajungă la București.


Părinți, rude, prieteni, toți au fost alături de tinerii care eu devenit jandarmi și vor fi încadrați în câmpul muncii în perioada imediat următoare. Promoția din acest an, a 16-a din istoria unității de învățământ, a avut 131 de elevi și nu a înregistrat nici măcar un abandon. 16 dintre noii jandarmi sunt fete, iar cinci vor merge la Serviciul de Pază și Protecție, în urma unui protocol semnat cu instituția care asigură paza și protecția demnitarilor. Tinerii recunosc că cei doi ani petrecuți la Drăgășani au fost dificili, dar că niciodată nu le-a trecut prin gând să renunțe.


“Nu cred că am avut ceva în plus pentru că am ajuns șef de promoție. Putea să fie oricine, poate am fost puțin mai serios. Au fost doi ani frumoși de care îmi voi aduce cu bucurie. Mă voi întoarce la Drăgășani să văd ce se întâmplă. Eu sunt din Arad și m-am decis să urmez această carieră, cu sprijinul familiei. În final vreau să le mulțumesc tuturor cadrelor didactice de aici pentru ajutorul acordat. Eu mi-am ales că merg acasă pentru opțiunea de a alege locul de muncă viitor. Una peste alta, niciodată nu am vrut să renunț, a fost visul meu”, spune Darius Știubea, șeful de promoție din acest an.


Viitorii jandarmi sunt atenționați că pentru ei nu urmează nici de acum încolo o viață ușoară și că în permanență trebuie să fie gata să servească patria.
“Am trecut și eu prin momente asemănătoare atunci când am devenit ofițer. Sunt momente unice în viața militarilor. Îi așteaptă o carieră plină de provocări, dar sunt convins că pregătirea de care au avut parte aici îi va face să realizeze cu profesionalism sarcinile pe care le vor primi. Sunt foarte frumoși și sunt convins că în munca de zi cu zi se vor achita cu brio. Merită această carieră, indiferent de greutăți. Viața de militar are un parfum aparte”, ne-a declarat Florian Marin, prefectul Județului Vâlcea.


“Pe acești copii îi așteaptă unități operative unde vor crește în performanță și își vor completa pregătirea teoretică de aici. Este o generație forte bună, având în vedere că șeful de promoție a terminat cu 9,63 media generală. Incidente nu au fost pe parcursul celor 2 ani, doar cele legate de normalitatea adaptării la viața militară”, a completat Sorin Drăgușin, locotenent-colonel, purtător de cuvânt Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi.
Pentru anul școlar viitor, la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgășani sunt disponibile 185 locuri, concurența fiind una foarte mare. Unitatea de învățământ din Vâlcea se mândrește cu o rată de abandon care se apropie de zero.

Gabi Cîrjaliu