FOTO/VIDEO Nu se scumpeşte căldura pentru vâlceni! Asociațiile de locatari pot alege dacă deschid sau nu robinetul

Având în vedere prognoza meteo pentru perioada următoare și condiţiile impuse în contractul de furnizare a energiei termice, în Râmnicu Vâlcea a început furnizarea agentului termic pentru încălzire în sezonul rece 2017/2018.

Conform cotractului, agentul termic pentru încălzire se furnizează in condiţiile în care temperatura exterioară, între orele 18:00 şi 6:00 se situează trei zile consecutiv sub +10 °C. Două zile, timp în care se va face și verificarea rețelelor de distribuție, agentul termic furnizat o să fie gratuit. Apoi, Asociațiile de Locatari au libertatea de a alege dacă opresc sau dau drumul la căldură pentru consumatori. În ceea ce privește părerea vâlcenilor, aceasta este împărțită. Marea majoritate consideră, însă, că este necesar să fie căldură în apartamente, chiar dacă vor scoate mai mulți bani din buzunar. Vestea bună este că pentru această iarnă gicacaloria nu se scumpește în sistemul centralizat de încălzire din municipiu.


“Prețul gigacaloriei o să rămână tot ca anul trecut. Este și o veste bună, pentru că o să fie căldură în apartamente, este și o veste mai puțin bună pentru că oamenii vor trebui să plătească. Important este că nu sunt probleme cu căldura la Râmnicu Vâlcea. Se dovedește și acum că încălzirea centralizată este cea mai ieftină și este bine că o avem în municipiu. Nu am primit solicitare de majorare a prețul gigacaloriei, poate doar să îl actualizăm cu inflația”, spune primarul Râmnicului, Mircia Gutău.

În ceea ce privește restanțele către firma care distribuie energia termică, ele sunt în valoare de aproximativ 11 milioane lei, dintre care peste 10 milioane sunt ale populației, restul fiind împărțite între agenții economici și instituțiile publice. “Am început să furnizăm agent termic, conform condițiilor contractuale. Temperatura a scăzut sub 10 grade noaptea timp de trei zile. Începând de miercuri, de la ora 20 se livrează agent termic. Două zile nu se plăteşte căldura pentru că se fac și verificări. De pe 7 se fac citirile la toate contuarele și acela o să ie indexul nou de citire. Asociațiile pot să își realizeze propriul program. Pot să închidă robinetele, pot să consume după o numită dată. Noi furnizăm la toți consumatorii, nu avem posibilitatea să dictăm care este programul. Facem apel să se achite restanțele care la finalul lunii septembrie era de 11 milioane, 10 milioane la populație, ceilalți la agenții economici și instituțiile publice”, completează Ion Cocleț, director executiv CET Govora. Râmnicenii plătesc pentru energia termică suma de 228,48 lei/Gcal, preţul incluzând TVA. Diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de populaţie de 273,41 lei/Gcal inclusiv TVA şi preţul de facturare al energiei termice către populaţie de 228,48 lei/Gcal inclusiv TVA, în cuantum de 44,93 lei/Gcal, va fi asigurat din bugetul local al municipiului.

Gabi Cîrjaliu