FOTO Telefoane abandonate pe străzile din Râmnicu Vâlcea

Aveam cândva una din cele mai lungi și moderne rețele de telefonie publică fixă din Europa. În urma unei privatizări cu “cântec”, țara noastră a vândut rețeaua de telefonie concomitent cu zeci de mii de metri pătrați de sedii din toată țara pe un preț de nimic.

o
În aceea perioadă se zvonește că fostul senator vâlcean Șerban Săndulescu a murit în urma unui deces suspect tocmai pentru că se împotrivea acestei privatizări. În timp, noi proprietari au renunțat la rețeaua de telefonie publică. Dar și la unele sedii risipite prin comune care acum se află în stare de paragină, părăsite și distruse, și încurcă administrațiile locale (un exemplu este în comuna Vaideeni unde primăria nu poate accesa un program pentru modernizarea centrului datorită unui sediu părăsit și insalubru al cărui proprietar nu se mai știe exact).
În Râmnicu Vâlcea, ca în multe orașe din țara noastră, au rămas abandonate, pe clădiri publice sau private, zeci de aparate telefonice vechi. Sunt inestetice și sunt inutilizabile pentru ca nu mai avem rețea de telefonie fixă și aceasta pare o utopie în actuala eră a telefoniei mobile ultraperformantă. Nu se știe cine deține acum în propietate aceste aparate telefonice, dar credem că Primăria Râmnicului ar trebui să întreprindă ceea ce este necesar ca orașul să fie curățat de aceste vechituri care ar putea aduce eventual un venit orașului duse la REMAT.


Eventual, dacă se identifică societatea care le deține în proprietate, aceasta ar trebui taxată (amendată) pentru folosirea ilegală a unor suprafețe din clădiri. Reamintim vâlcenilor că sute de societăți comeciale din oraș trebuie să achite primăriei taxe, deloc mici, pentru a-și pune la intrarea în magazine panouri cu denumirea magazinului sau societății acestea fiind considerate panouri publicitare. Este incorect ca altă societate să mențină gratuit pe zidurile din oraș vechiturile urâte din metal ale fostelor telefoane. (T.G.)