FOTO Olimpiada națională a tehnicienilor, la Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea

132 de elevi din toată țara se luptă până vineri pentru premiile puse în joc.

După Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, Vâlcea este din nou gazda a unui concurs național de știință – Olimpiada Națională de Tehnologii de această dată. Acesta se va desfășura zilele acestea la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea, participanți fiind cei mai buni elevi din țară în domeniile: electric, electrotehnic, electromecanic, electronică, automatizări și telecomunicații. În total 132 de elevi din 40 de județe ale țării își vor disputa titlul de olimpic național în aceste domenii. Toți participanții speră să obțină medalii și să-i mulțumească pe profesorii care i-au pregătit. Miercuri, 26 aprilie, participanții au zi liberă și vor pleca într-o excursie în Orașul Horezu.
“Este a doua olimpiadă pe care o organizăm după cea de astronomie și astrofizică. Este destul de greu de organizat un astfel de concurs, de la cele două festivități, de deschidere și premiere și până la probele la care sunt supuși concurenții. Trebuie să te asiguri că totul este la nivel înalt, de la cazare până la masa concurenților, profesorilor și însoțitorilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că există materiale suficiente pentru proba practică, una foarte importantă la un astfel de concurs. Este nevoie de foarte multe materiale didactice. A trebuit să apelăm și la Liceul din Horezu pentru a avea tot ce ne trebuie”, ne-a declarat Andra Bica, inspector general ISJ Vâlcea.

“În ultimii ani se simte din ce în ce mai mult interesul angajatorilor pentru domeniile tehnice. Pentru copiii care participă la aceste olimpiade este important să participe la astfel de concursuri. Îi ambiționează în plus și îi face să își continue studiile în acest domeniu de profil electric. Gazdele noastre din aceste zile au experiență în domeniu și sunt convins că nu o să fie probleme cu organizarea”, completează Marian Ciontu, decanul Facultății de Inginerie Electrică din Craiova și președintele comisiei de organizare a olimpiadei.
Festivitatea de deschidere a olimpiadei a avut loc luni după-amiază, gazdele fiind convinse că au reușit să le creeze participanților toate condițiile necesare pentru a susține probele de concurs, deși nu le-a fost ușor o bună parte din aparatura pentru concurs, fiind adusă de la alte unități școlare din județ.
“O olimpiadă de o astfel de anvergură este mereu o provocare pentru o instituție de învățământ ca a noastră. Pentru noi este ceva firesc să organizăm Olimpiada tehnică, avem tradiție în acest domeniu. Normal că este dificil din punct de vedere al materialelor care sunt necesare la probele practice. Sperăm că prin eforturile depuse de noi, de primărie și de Inspectoratul Școlar Județean ne vom ridica la nivel înalt”, ne-a declarat Mihai Simion, director la Colegiul Tehnic Energetic. Și oficialitățile județene sunt mulțumite că acest concurs de anvergură are loc la Vâlcea.
“Este foarte important pentru Vâlcea că organizăm o a doua olimpiadă națională. Devenim un pol al învățământului românesc și este meritoriu pentru organizatori. Nu este ușor, înseamnă efort uman, financiar, dar avem profesori de valoare, o conducere a Inspectoratului Școlar Judeţean profesionistă. Probabil că vor mai veni și altele în viitor. Ne aflăm la un liceu de elită care a format mulți profesioniști”, spune Florian Marin, prefectul județul Vâlcea. Olimpiada Națională de Tehnologii se va încheia pe 28 aprilie cu o festivitate în cadrul căreia cei mai buni dintre participanți vor fi recompensați cu diplome și premii.

Gabi Cîrjaliu