FOTO În mâinile lui Gheorghe Eftimie căsuţele prind viaţă

Aflat la vârsta la care tot mai mulţi bătrâni se plâng de câte ceva, un pensionar din Râmnicu Vâlcea vine să demonstreze că viaţa e frumoasă şi că pasiunile pot fi urmate indiferent de anii adunaţi în buletin. Gheorghe Eftimie a devenit de câţiva ani un adevărat artizan al lemnului, iar în mâinile lui prind viaţă minunate căsuţe în miniatură.

Nea Gigi, cum îi spun prietenii, vorbeşte cu mare drag de fiecare creaţie a sa. Surse de inspiraţie pentru obiecte de lemn pe care le realizează Gheorghe Eftimie îi sunt vechile căsuţele de lemn din zona Olteniei. Îi amintesc oarecum de anii copilăriei când a descoperit pentru prima dată că-i place să lucreze în lemn. Din aşchii îşi confecţiona singur jucăriile şi de atunci a ştiut că lemnul îi va fi prieten de nădejde şi mai târziu. De construit căsuţe s-a apucat doar de câţiva ani. A urmat şi un curs la Şcoala Populară de Artă ca să fie sigur ca ceea ce realizează are legătura cu artă. Şi chiar s-a dovedit că ceea ce construieşte el reprezintă cu adevărat opere de artă. Ca un adevărat meşter tâmplar, lui Nea Gheorghe îi place să lucreze migălos, iar căsuţele lui să fie identice celor care îi folosesc ca sursă de inspiraţie. Pentru fiecare produs care iese din mâna lui, bătrânul spune că-şi lasă o parte din suflet.

“Sunt averea pe care le-o las copiilor”

E atât de ataşat de fiecare dintre căsuţele lui încât nu se gândeşte să le vândă, deşi ceea ce realizează el se vinde pe site-urile de specialitate şi cu 2000 de euro, iar pasiunea ar putea să devină o adevărată afacere. Dacă ar fi să mulţumească cuiva pentru ceea ce a realizat până acum, cu siguranţă ar mulţumi familiei. Soţia şi copiii l-au încurajat întotdeauna să îşi urmeze pasiunea şi spun că sunt mândri de ceea ce face cu mâinile lui. “Nu m-am apucat să fac case mari dar la acestea mici respect aproape în totalitate elementele unei construcții la scară naturală. Nu le fac să le vând, le fac pentru casa mea, pentru amorul meu propriu. De bine, de rău, am ce lăsa moștenire pentru că le las copiilor o avere”, spune artistul popular. “Este priceput la orice, nu doar la aceste căsuțe. Toată viața a făcut câte ceva deosebit. Mă gândesc des că nici nu există ceva pe care să nu ști să-l facă”, completează soția sa, Paraschiva.

“Este marea lui pasiune”

În familia Eftimie, talentul este unul care se moşteneşte şi nu este unul chiar întâmplător. Călcând pe urmele tatălui, şi fiica, şi fiul şi-au urmat pasiunile artistice. Candida este cunoscută în lumea artistică vâlceană pentru că pictează pe piatră de râu, în timp ce fratele ei a ajuns deja un cunoscut pictor de… blocuri. “Marea pasiune a tatălui meu sunt aceste căsuțe. Călătorește foarte mult, se documentează mult, face fotografii acolo unde găsesște obiectivele pe care le dorește. Vine aacasă, le desenează, caută pe internet informații și apoi se apucă de lucru”, spune Candida.

Gabriel Cîrjaliu