FOTO Cinema Parc din Govora, readus la viață

Într-o vreme când autoritățile din țară preferă să facă uitate vechile cinematografe, la Băile Govora acestea se redeschid. Primul cinematograf din județul Vâlcea și simbol al stațiunii Băile Govora a fost reabilitat și în curând va începe să funcționeze din nou. Nu mai puțin de 2, 5 milioane de lei a cheltuit primăria din stațiunea vâlceană pentru readucerea lui la viață.

Mai bine de două decenii, clădirea cinematografului, una de patrimoniu, s-a aflat în paragină și în pericol iminent de a fi pierdută definitiv. Istoria clădirii cinematografului din Băile Govora este una deosebită. A fost ridicată la începutul anilor 20 ai secolului trecut după planurile primei femei arhitect din România, Virginia Haret, și, inițial, a avut destinația de cazinou. În perioada comunistă, imobilul devine cinematograful Parc, fiind folosit și ca sală de spectacole. În 1995 , însă, Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor „România Film” , cea care deținea imobilul în administrare, își pierde interesul pentru cinematograful din Govora iar clădirea este abandonată. Localnicii își amintesc cu plăcere cum își petreceau timpul la cinema.
”A fost tot cinematograf. Acum, cu ajutorul fondurilor europene, a apărut această clădire nouă. Pe vremuri era singurul loc unde puteai să vezi un film. Veneau oamenii de dimineață până seară. Aici am dat și spectacole cu copiii, era foarte frumos, oameni ne aplaudau. Mulți vin și acum și povestim, sunt oameni mari acum. Veneau și actori mari să susțină spectacole, nu ratau Govora în circuitele lor. Artiști mari de la București. Sala era mereu plină”, spune profesorul Traian Butănescu.


La începutul primului deceniu a anilor 2000, ea a fost vândută de Regie unui agent economic din Vâlcea care, la fel ca și precedentul administrator, nu îi asigură nici un fel de protecție, imobilul fiind vandalizat de hoți și distrus de intemperii până aproape de prăbușire. Nemulțumite de această decizie, autoritățile încep lupta pentru recuperarea cinematografului și redarea lui govorenilor și turiștilor care, după 11 ani, au posibilitatea acum să-l vadă, din nou, cum prinde viață.
”Dintr-o ruină a ieșit ceea ce voiam să iasă, o clădire extraordinară, făcută de prima femeie arhitesct din Europa. Pentru lumea de atunci a Govorei și a României a fost ceva deosebit, așa este și acum. A fost construită pentru a fi cazinou, a fost doar cinematograf. Cu durere vă spun, de-a lungul timpului, aici au fost intervenții brutale ale unor oameni pe care nu i-au înțeles, nimeni nu i-a înțeles. Reabilitarea a durat un an, o mână de oameni din Satu Mare a lucrat zi și noapte, sub atenta supraveghere a unor arhitecți de la București. Este un punct de referință din Județul Vâlcea, una din cele mai frumoase clădiri din județ. Nu o să fie un muzeu, o să fie pusă la dispoziția govorenilor și a turiștilor”, spune primarul Mihai Mateescu.
Lucrările de renovare a clădirii, aflată într-un avansat stadiu de degradare, au început pe la sfârșitul anului 2015. În total, s-au investit aici peste 2, 5 milioane de lei, bani alocați prin Compania Națională de Investiții. Autoritățile au de gând să îi păstreze destinația de cinematograf și le promit locuitorior din stațiune și turiștilor spectacole de neuitat aici.

Gabi Cârjaliu