Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Judeţean “Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea este un telefon cu disc

Exponatul lunii noiembrie este un telefon cu disc, înscris la numărul 463 al colecţiei de Istorie contemporană; el a fost achiziţionat de la Dina George Valentin din Bucureşti în anul 2006.

Telefonul a fost inventat în 1876 de Graham Bell, care a perfecţionat telegraful, dotându-l pe acesta cu microfon şi receptor. La început telefonul inventat de Graham Bell avea microfonul şi receptorul complet separate, primul trebuind să fie ţinut cu o mână în dreptul gurii, iar celălalt – cu cealaltă mână, în dreptul uneia dintre urechi.
Prima convorbire telefonică demonstrativă a avut loc la 10 martie 1876 în oraşul american Boston, capitala statului Massachusetts. La un capăt al firului se afla profesorul Graham Bell, iar la celălalt capăt, într-o cameră învecinată, asistentul profesorului, Thomas Watson. Când legătura a fost stabilită, Bell a rostit celebrele cuvinte: “Mister Watson come here! I want to see you!”
Telefonul din colecţia muzeului este de culoare neagră, având receptor, microfon şi disc. Receptorul este din bronz şi tot din bronz este braţul ce susţine microfonul; telefonul are fir pentru a putea fi conectat la priză.
Dimensiuni: L receptor: 13 cm, diametru microfon: 5 cm, diametru disc: 8 cm, lungime fir: 120cm.
Starea obiectului este bună.