Elevii învață meserie, primesc și bani

Învățământul dual prinde contur la Vâlcea în urma parteneriatului între Inspectoratul Județean Școlar și Avicarvil.

Învățământul profesional dual aduce multe așteptări în județul Vâlcea. Prima clasă care se va realiza în județ va funcționa la Colegiul de Silvicultură din Râmnicu Vâlcea la solicitarea unui agent economic. Elevii care accesează acest tip de învățământ vor învăța meserie timp de trei ani, vor primi o bursă de 400 lei pe lună și, în plus, vor avea garantat un loc de muncă. Elevii care termină clasa a VIII-a și care vor să învețe o meserie sunt încântați de această oportunitate. Totuși, ei spun că nu sunt siguri că vor ajunge să muncească în România, în cazul în care vor avea oportunitatea să o facă în străinătate, pe bani mai mulți. “Pentru noi cei 400 de lei înseamnă mult, ne putem cumpăra rechizite de ei, ne putem îmbunătăți alimentația. Ceea ce este cel mai bine este că vom învăța o meserie, vom ieși de pe băncile școlii pregătiți de muncă. Suntem tentați să continuăm la firma care ne va oferi practica dar dacă n străinătate vom găsi job-uri cu mai mulți bani atunci vom pleca, fiecare are nevoie de bani”, spun doi elevi care în acest an termină clasa a VIII-a.

“Probabil concurența o să fie una mare”

Conducerea unității de învățământ aleasă pentru formarea primei clase este conștientă că începutul o să fie unul dificil. “Suntem prima școală care apelăm la învățământul dual, la solicitarea unui agent comercial, mai precis SC Avicarvil. Dispunem de zece locuri pentru mecanic auto și alte zece locuri pentru mecanic utilaje instalații în industrie. Acum se lucrează la procedura de admitere, se va lua în considerare 80 la sută media de la examenul național și 20 la sută media ultimilor patru ani de gimnaziu. Împreună cu agentul economic vom stabili și alte criterii, probabil și o probă eliminatorie, vom testa abilitățile practice ale celor care vir să urmeze acest tip de învățământ. Este posibil să avem parte de o mare concurență pentru cele 20 de locuri și atunci trebuie făcută departajarea. Noi vrem să furnizăm la finalul celor trei ani de studiu absolvenți care să aibă competențele tehnice dorite. Trebuie să-i facem pe acești elevi apți de muncă pentru această societate care depune un efort financiar important pentru școala lor. Este o onoare pentru noi și o provocare fiind primii. Eu am mai fost la întâlniri pe acestă temă şi îi invidiam pe cei de la școlile unde aveau învățământul dual. Abia a apărut metodologia de realizare și funcționare a acestor clase. Am încheiat un acord de colaborare cu primăria și cu Avicarvil, vom avea o colaborare foarte bună. Domnul primar a promis continuarea modernizării unor clase”, ne-a declarat Gabriela Staicu, director Colegiul de Silvicultură Rm. Vâlcea

“Este o idee excelentă”

Pe de altă parte, meritul cel mai important îl are conducerea Inspectoratului Școlar Județean. “Noi sperăm să prindă acest tip de învățământ, este o idee formidabilă. Pentru prima dată în România acest tip de învățământ a fost reglementat. Au fost elaborate metodologiile și întreaga procedură, după care se va desfășura concursul de admitere. La Vâlcea am reușit să facem o clasă de învățământ dual. În prima fază au fost reticienți angajatorii, noi ne gândeam că o să fie foarte încântați. Ca orice început este puțin mai greu, sunt mici sincope, dar ne bucurăm că am reușit. Pe înțelesul tuturor, o să apară o clasă de învățământ profesional de trei ani. Clasa o să aibă minimum 20 de copii, maximum 25. Tot ce înseamnă practică se va desfășura la agentul economic. Pe lângă bursa de 200 de lei pe care o oferă statul, elevi vor avea încă 200 de la angajator, plus transportul gratuit, plus un loc de muncă după terminarea studiilor. Din păcate, legea nu permite ca elevii să fie condiționați să se angajeze la firma respectivă după cei trei ani. Pentru formarea unei alte clase, în anul de învățământ viitor este târziu, calendarul s-a încheiat, dar este timp suficient pentru anul școlar 2018-2019”, ne-a declarat prof. Andra Bică, inspector Școlar General Vâlcea.

“Ne asumăm riscul investiției”

Chiar dacă pentru elevi acest învățământ presupune doar câștiguri, pentru agenții economici reprezintă un risc asumat, având în vedere că aceștia nu beneficiază de o garanție privind păstrarea elevilor formați și sustinuți financiar. Reprezentanții firmei care a făcut parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea recunosc că au nevoie de muncitori calificați, dar și-ar dori o garanție din partea statului. “Suntem prima firmă din Vâlcea, dar și din Prahova care am făcut un astfel de parteneriat pentru învățământul dual. Am luat acestă decizie pentru că avem nevoie de personal specializat. Este o oportunitate de a forma niște elevi pentru calificările de care avem nevoie. Prin acordarea acestor burse și prin urmărirea atentă a elevilor urmărim fidelizarea lor, o oportunitate pentru noi să avem în viitor personalul de care este nevoie. Este un risc destul de mare pe care noi ni-l asumăm pentru că abandonul în școlile profesionale este unul destul de mare. De asemenea, o parte dintre cei care termină cursurile aleg să meargă și la liceu nu să se încadreze în câmpul muncii și atunci îi pierdem. Ne asumăm acest risc, dar ar fi ideal ca și statul să intervină. Noi suntem mulțumiți dacă măcar 30 la sută dintre ei vor ajunge să lucreze la Avicarvil. Sinceră să fiu, normal că eram mulțumiți dacă statul ne ajuta și pe partea de recuperare a investiției, eventual cu un fond de garantare pentru că noi investim, dar nu știm ce se întâmplă la final. Să nu uităm că în alte țări din Europa copiii sunt obligați să rămână măcar un an, doi sau trei la firma care investește în școala lor”, ne-a declarat Adelina Fronea, director resurse umane Avicarvil SRL.

Începând cu anul de învățământ 2017-2018, la Colegiul de Silvicultură se va înființa o clasă în domeniul mecanică, pentru două calificări profesionale, mecanic auto şi mecanic utilaje şi instalaţii în industrie. Durata şcolarizării este de 3 ani, iar elevii care vor urma cursurile clasei de învăţământ dual vor primi o bursă de 400 lei pe lună, 200 lei din fonduri publice şi 200 lei de la agentul economic. Operatorul economic va asigura şi echipamentul de lucru, echipamentul de protecţie, transportul la şi de la locul de practică, cheltuielile pentru examinări de medicina muncii şi analize medicale obligatorii în vederea efectuării stagiului de pregătire practică.

Gabi Cîrjaliu