E nevoie de sânge la Râmnicu Vâlcea! E mare criză pentru gupele 0 negativ și B3 negativ

Donatul de sânge începe să devină o obișnuință pentru vâlceni. Chiar dacă numărul donatorilor este încă destul de mic și nevoia una mare, în special la anumite grupe de sânge, sunt zile în care Centrul de Transfuzii din Vâlcea este foarte solicitat.

Motivele pentru care vâlcenii ajung să doneze sânge sunt variate, dar, fie că donează pentru a ajuta o rudă sau un prieten, fie că se bucură de cele 7 tichete de masă primite cadou, mulți dintre cei care aleg să facă acest gest spun că donatul de sânge este sănătos și îi îndeamnă pe cât mai mulți să le urmeze exemplul. Pe holul Centrului de Transfuzii din Vâlcea e aglomerație mare. Mulți dintre cei care așteptă liniștiți să le vină rândul la recoltarea de sânge sunt tineri. Un lucru îmbucurător pentru angajații centrului care spun că au zile în care nimeni nu le trece pragul. Numărul donatorilor rămâne însă destul de scăzut, motiv pentru care Centrul de Transfuzii din Vâlcea este la limita de avarie cu unele dintre grupele de sânge.
“Azi este o zi mai bună, nu este mereu așa. Ieri, de exemplu, prezența a fost una mică. Sunt și mulți aparținători, mulți și-au adus și colegii. Momentan avem criză de sânge la câteva grupe nu per total. Nu stăm bine la grupa 0 negativ și B3 negativ. Facem un apel să vină la noi să doneze. Persoanele trebuie să vină cu buletinul, vârsta între 18 și 60 de ani, să aibă o stare de sănătate bună, să nu fie pe tratamente și să nu fi consumat băuturi alcoolice și să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultima jumătate de an. Trebuie să știe vâlcenii că așa pot salva vieți. Sunt și aici beneficii despre care se știe, dar eu cred că motivația principală este aceea că se salvează vieți prin donarea de sânge”, spune Narcisa Ionașcu Ispas, șefa Centrului de Transfuzii Vâlcea.
În medie, la centrul din Vâlcea ajung 20-30 de persoane care vor să doneze. Uneori e aglomerație și oamenii sunt nevoiți să aștepte ceva timp pentru acestă activitate, dar numai contează când scopul acestui gest este acela de a salva o viață. Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, să aibă o stare de sănătate bună, să nu aibă boli cardiace sau transmisibile. Pe lângă cele șapte tichete de masa și o zi liberă de la serviciu, donatorii vor beneficia și de un set de analize gratuite. De asemenea, donarea aduce multiple beneficii și stării de sănătate a donatorului. Medicii spun că o donare de sânge scade cu 30 la sută riscul paraliziei și de accident vascular. Donatorii au și o rezistență mai mare la traumatisme, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Un alt avantaj ar fi și acela că donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată. Pe scurt, donarea de sânge ajută organismul să își crească imunitatea. (G.C.)