Deputatul social-democrat Ovidiu Popa susține finanțarea Institutului ,,Cantacuzino”

Parlamentarul vâlcean a semnat recent, alături de alți colegi, un proiect de propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.40/2013 pentru finanţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi imunologie “Cantacuzino” în vedere realizării Planului national de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generate de epidemii şi pandemii şi încredinţarea prestării unor servicii de interes economic general instituţiilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătăţii.

Inițiativa este una extrem de necesară deoarece: “Plimbarea acestui Institut de la un Minister la altul nu i-a fost benefică. Anul 2015 a găsit Institutul Cantacuzino cu datorii de 5 milioane d e euro, doar 550 de angajați din cei 1600 care erau în 1990, niciun vaccin pe linia d e fabricație și închiderea filialei de la Iași. Inventarul produselor pe care Institutul nu le mai fabrică datorită pierderii licenței în 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare și un ser antigen”.
Inițiatorul principal al proiectului este cunoscutul medic și deputat Tudor Ciuhodaru, iar alături de Ovidiu Popa, și deputatul vâlcean Vasile Cocoș a susținut finanțarea Institutului, care face parte dintr-o rețea internațională de prestigiu pentru supravegherea microbiologică, sănătate publică și învățământ: Rețeaua Institutelor Pasteur care cuprinde 32 de institute din 5 continente.