Deputatul Eugen Neață explică importanța Legii Prevenției

Unul dintre cei mai activi parlamentari pe rețelele de socializare, deputatul social democrat Eugen Neață a explicat azi, într-o postare detaliată, de ce a fost și este necesară Legea Prevenției.

Redăm integral explicațiile parlamentarului vâlcean:
“Un proiect foarte important pe care l-am dezbătut cu cetăţenii în campania electorală, a fost despre Legea prevenţiei. Iată, că asa cum am promis, această lege, a fost votată ieri, în unanimitate în Senatul României, urmând să intre în dezbatere în Camera Deputaţilor (camera decizională).
Am fost şi sunt permanent conectat la problemele societăţii şi văd, simt că ele sunt tot mai complexe, tot mai dificile pentru cetăţeni. Instituţiile statului s-au îndepărtat de oameni, de problemele reale ale societăţii, impunându-şi adesea abuziv puterea în faţa organelor reprezentative, obligând românii la lucrul în folosul lor.
Ele, instituţiile statului, (cele care, potrivit legii, ar trebui să apere demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi libera dezvoltare a personalităţii umane) sunt preocupate pentru a se proteja pe sine, pentru a-şi spori puterea, devenind tot mai agresive.
Din acest motiv, legea prevenţiei are ca scop stoparea acestor agresivităţii şi îndrumarea celor care desfăşoară activităţii în mediul de afaceri.
Inspectorii Fiscului şi Inspecției Muncii nu vor mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte care constituie contravenție, astfel încât o firmă găsită cu nereguli în timpul unui control va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi remedia problemele.
Potrivit actului adoptat azi de Senat, vor exista numeroase situații care constituie contravenții (fapte care nu prezintă un grad de pericol social ridicat) și pentru care contribuabilii vor fi mai întâi avertizați, nu direct amendați. Totodată, firmele vor avea la dispoziție o perioadă fixă de 90 de zile calendaristice pentru a-și corecta neregulile constatate.
Concret, potrivit proiectului, inspectorii de stat nu vor mai putea aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, însă doar cu condiţia ca aceasta să fie una de natură contravenţională, nu de natură penală. Astfel, pentru faptele care constituie contravenţii şi sunt prevăzute de anumite acte normative, pe care le vom enumera mai jos, va fi acordat contribuabililor un termen în care aceştia vor putea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.
Reglementările Legii prevenirii se vor aplica pentru situații prevăzute de o serie întreagă de acte normative, dintre care amintim:
* Codul fiscal;
* Codul de procedură fiscală;
* Legea contabilităţii;
* Legea securităţii şi sănătăţii în muncă;
* Legea dialogului social;
* Legea uceniciei;
* Legea comerțului electronic;
* Legea lucrărilor de construcții;
* Legea şomajului.
În plus, măsurile vor fi valabile şi pentru sancţiunile prevăzute de alte acte normative, precum Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorului sau Legea nr. 52/2011 privind activităţile zilierilor.
Spre exemplu, noul mecanism se va aplica pentru următoarele nereguli constatate:
* neanunţarea în termen de trei zile a agențiilor pentru ocuparea forței de muncă cu privire la încadrarea în muncă, conform legii, a persoanelor din rândul beneficiarilor de indemnizații de somaj – abatere pentru care autorităţile de control aplică amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei;
* necomunicarea agenţilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul, a tuturor locurilor de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora, sancţionată tot cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Acestea sunt doar o parte din masurile cuprinse in Legea preventiei.
Sunt convins ca aceasta lege va fi votata in unanimitate si de Camera Deputatilor pentru ca este necesara si asa putem ajuta mediul de afaceri.
Partidul Social Democrat respectă şi realizează promisiunile făcute în campania electorală!”.