De ce nu vor rezista miniştrii lui Dacian Cioloş

scris1Evident că nu numai cei care au strigat în stradă că nu mai vor miniştri politicieni, dar şi mulţi alţi cetăţeni, habar nu au ce probleme implică un Guvern format din tehnocraţi.

Pentru un politician de profesie, poziţia de ministru este una importantă în carieră şi dă bine în cv. Politicianul ajuns în această postură are relaţii în teritoriu, măcar în câteva judeţe, cunoaşte liderii politici chiar şi ai adversarilor, funcţionari din Guvern, prefecţi, primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Cunoaşte mecanismele şi sistemele. Şi are ceva asigurat în spate pentru momentul în care nu va mai fi ministru. Are un loc de parlamentar asigurat, sau unul de funcţionar, de director, de consultant. Poate trăi din leafa de ministru având rezerve strânse, depozite, afaceri, economii sau venituri suplimentare din poziţii politice.
Guvernul format din tehnocraţi va avea probleme serioase. Aceşti oameni îşi vor pierde evident mandatele în început de iarnă 2016, dacă nu cumva mai devreme. Vor trebui să lucreze pe o leafă fixă, într-un sistem controlat de politicieni aproape zi lumină ştiind că la final nu vor avea nici ajutor de şomaj şi că vor fi exmatriculaţi din Guvern. În acest timp vor trebui să redreseze situaţia şi să facă faţă unei ierni grele, unor împrumuturi imense cu termene fixe de rambursare , să alcătuiască un buget, mai bine zis să navigheze pe un buget creat de alţii, să pregătească alegerile locale din vara viitoare dar şi pe cele parlamentare din toamna anului viitor. Pe ei va fi şi presiunea publică, dar şi presiunea politică. Din partea politică PSD va lupta să îşi menţină fiecare om din ministere şi din deconcentrate în funcţie în timp ce liberalii vor vrea schimbări şi vor trage sforile pentru a-şi promova oameni în anumite poziţii din ministere. În ministere lucrează funcţionari hârşiţi, unşi cu toate alifiile şi obişnuiţi să facă faţă schimbărilor. Ei nu vor ajuta în schimb nici un ministru pentru ca acesta să se remarce. Dacă cumva vreunul din ei va strânge capital şi va părea atractiv partidele vor face presiuni pentru a-l avea pe listele de parlamentare anul viitor. Poate chiar unii din oamenii lui Cioloş vor curta unele partide în speranţa că îşi pot asigura un loc în viitorul Parlament. Peste toate, Dacian Cioloş poate fi demis de Parlament imediat, cu Guvern cu tot, sau poate fi sabotat în iniţiative prin fel de fel de tertipuri birocratice. Vor mai fi şi sărbătorile de iarnă şi vacanţele Parlamentare. Un Revelion şi Crăciun deloc uşor şi un Paşti greu pentru majoritatea românilor. Locurile de muncă nu pot apare peste noapte, iar taxele şi impozitele sunt strânse de oameni plantaţi în sistem de partide.
Guvernul de tehnocraţi poate părea ceva deosebit pentru o populaţie sătulă de demagogia politicienilor, de corupţie, de lăcomia unor lideri politici. Dar această echipă a lui Cioloş, indiferent din cine va fi formată, nu poate rezista psihic şi nu poate fi eficientă într-un sistem imperfect. Trebuia schimbat sistemul în sine şi pregătit pentru o Guvernare tehnocrată. În Parlament şi în partide se va duce o luptă surdă pentru resurse şi pentru câştigarea unor funcţii importante şi salvatoare la locale şi parlamentare. Vor fi cheltuiţi bani mulţi. Nimeni nu cedează puterea de bunăvoie, iar preşedintele ţării, dincolo de posibilele sale bune intenţii, este manevrat de un sistem pe care nu îl va cunoaşte şi înţelege nici măcar la încheierea mandatului său. Nu întâmplător la Bruxelles era anunţat ca premier Dacian Julien Cioloş înainte chiar ca să aibă loc consultările de la Cotroceni. Evident găştile masonice din afară trag sforile pentru ca România să rămână o colonie modernă şi o piaţă de desfacere. Resursele ţării vor fi în continuare exploatate sălbatic de străini. Iar tehnocraţii vor fi hăituiţi de presă şi invitaţi pe la posturile de televiziune. Circul va continua însă pâinea va fi mai scumpă. Şi curentul electric şi gazele, benzina, creditele.
În curând oamenii vor urla din nou în stradă împotriva Guvernului!

Traian GUMINSKI